ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rușii au atacat în noaptea dinspre 21 spre 22 martie centrala hidroelectrică de la Dnipro, centrala electrică de stat Ladyzhenskaya din regiunea Vinnița, centrala termică Zmievskaya, precum și centrala termică 3 din regiunea Harkov. Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că atacul rusesc asupra sectorului energetic a fost cel mai mare din ultima perioadă de timp, informează Pravda.
 
În urma atacului, Ucraina va primi asistență urgență din partea României, Poloniei și Slovaciei, a anunțat vineri dimineață operatorul rețelei naționale, Ukrenergo, potrivit Hotnews.

Vineri, în jurul orei 11:00, România exporta către Republica Moldova o cantitate de aproximativ 500 de MW, care ajungea, mai departe, în Ucraina, potrivit Transelectrica și Moldelectrica.

Reprezentanții Transelectrica au precizat, pentru HotNews.ro, că România oferă ajutor la solicitarea operatorului de transport și sistem ucrainean în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență (Contract on Provision of Mutual Emergency Energy Delivery for Securing the System Services between Power Systems of Ukraine and Romania) și conform procedurii stabilite prin acest acord.

Penele de curent au afectat întreaga țară, iar în prezent se furnizează curent electric, însă aceste centrale electrice sunt aproape distruse.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comentat atacul masiv lansat de ruși subliniind că Rusia a folosit peste 60 de drone Shahed și aproape 90 de rachete.

Rușii au atacat instalații energetice, clădiri rezidențiale și chiar un troleibuz. "Alimentarea cu energie electrică este restabilită. ”În Harkov și în regiune, în regiunile Zaporijjia, Sumi, Poltava, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelnițki, Vinniția, Ivano-Frankivsk - peste tot, acolo unde este nevoie, lucrările de restaurare au loc încă din timpul nopții" - a afirmat președintele, citat de Știripesurse.
 
Înainte de atac, Kremlinul a folosit pentru prima oară termenul de război referitor la Ucraina. ”A început ca o operațiune militară specială, dar a devenit război”, anunțase Dmitri Peskov.