ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


LANSARE DE CARTE: Nichifor Crainic - Renașterea română

Marți, 14 mai 2024, la ora 11, va avea loc lansarea cărții Renașterea română, în două volume a lui Nichifor Crainic, în amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.
 
La eveniment vor fi prezenți: prof. ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române și membru de onoare al Academiei Române; Valeriu Matei, director general al Editurii Academiei Române și membru de onoare al Academiei Române; prof. dr. Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Române; C. S. I Dragoș Popescu, cercetător la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, precum și doamna prof. dr. Simona Modreanu, managerul Editurii Junimea. În cadrul lansării volumelor, fiecare invitat va avea o perspectivă dintr-un domeniu diferit de activitate, respectiv filologie, sociologie și filosofie, în încercarea de a oferi o imagine cât mai generală a relevanței cărții pentru cultura noastră națională.

Cele două volume adună in 858 de pagini publicistica lui Nichifor Crainic de la Glasul Patriei dintre 1962 și 1971, întocmită de el însuși într-un manuscris propriu, rămas nepublicat până acum. În ciuda faptului că lui Nichifor Crainic nu i s-a publicat nici un volum de autor între 1944 și 1989, acesta și-a finalizat totuși, în ultimul său deceniu de viață (1962-1972) manuscrisele câtorva cărți care au apucat să vadă lumina tiparului după 1990: o culegere de poezii, un eseu despre lirica românească, două ediții de memorii (din care a apărut doar una, a doua fiind în curs de publicare anul acesta) și altele. Editorul a lucrat atât cu manuscrisul autorului, care prezintă o selecție proprie, organizată tematic, a articolelor din gazeta Glasul Patriei, cât și cu publicația însăși, pentru a se documenta asupra împrejurărilor în care a activat Nichifor Crainic în perioada amintită