ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia dură luată de regimul de la Ankara, ca represalii față de acțiunile Tel Avivului în Fâșia Gaza, amenință să gripeze grav economia israeliană.

O analiză realizată de Middle East Eye pe care am tradus-o pentru ActiveNews.

*

Toate sectoarele economiei israeliene trag un semnal de alarmă în legătură cu gravele repercusiuni pe care le va avea decizia Turciei de a rupe orice legături comerciale cu Israelul și fac eforturi pentru a găsi alte surse de aprovizionare pentru importurile pierdute.

Ministrul turc al Comerțului a anunțat la începutul săptămânii că Ankara suspendă toate importurile și exporturile cu Israelul până când acesta „va permite un flux neîntrerupt și suficient de ajutoare umanitare în Gaza”.

Interdicția asupra importurilor vizează produsele siderurgice, materialele de construcție, mineralele, utilajele, automobilele, produsele energetice, cauciucul, materialele plastice, produsele sanitare și produsele agricole.

Sectorul israelian al construcțiilor se pregătește de pierderea produselor siderurgice și a materialelor de construcție din Turcia, această țară furnizând anul trecut 29% din importurile totale de ciment ale Israelului.

Luna trecută, oamenii de afaceri israelieni au avertizat că restricțiile ar putea duce la o creștere a prețurilor locuințelor și a chiriilor.

La rândul său, cea mai mare rafinărie petrolieră israeliană, Bezan, a declarat că interdicția ar putea avea un impact asupra importurilor de petrol brut.

Patruzeci la sută din consumul anual de petrol al Israelului este transportat prin oleoduct până la portul turc Ceyhan, placă turnantă a sectorului petrolier, după care este expediat în Israel.

Pe de altă parte, reprezentanți ai industriei israeliene a produselor electrice avertizează că interdicția ar putea duce la o creștere a prețurilor cu 35%, dat fiind că majoritatea produselor electrice interne ale Israelului sunt fabricate în Turcia.

Noile restricții ar putea obliga importatorii să folosească rutele de pe Marea Roșie, unde atacurile grupului Houthi din Yemen au dus la o explozie a prețurilor transporturilor.

În aprilie, asociația antreprenorilor a adresat o scrisoare premierului israelian Benyamin Netanyahu și ministrului de Finanțe, Bezalel Smotrich, acuzându-i că aduc acest sector în pragul colapsului.

Amit Gottlieb, președintele Comitetului pentru Reînnoire Urbană din cadrul Asociației Constructorilor din Israel, a declarat că industria israeliană a construcțiilor se află deja într-o „situație disperată” de când a început războiul din Gaza, ca urmare a lipsei forței de muncă provocate de interdicția impusă de Israel muncitorilor palestinieni.

El a adăugat că trebuie perfectate „cât mai curând posibil” importuri alternative de materiale de construcții din Germania, Marea Britanie, Cehia, Ungaria și Grecia.

Exporturile Turciei către Israel au avut în 2023 o valoare de 5,4 miliarde de dolari, adică 2,1% din totalul exporturilor sale, potrivit datelor oficiale.

Din 2009 până în 2023, schimburile comerciale dintre cele două țări aproape s-au triplat.

La sfârșitul acestei perioade, Turcia a devenit pentru Israel al cincilea mare furnizor de bunuri de import, în timp ce Israelul s-a clasat pe locul 10 în clasamentul celor mai mari piețe de export ale Turciei, conform datelor Biroului Central de Statistică israelian.

Joi, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a acuzat pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că ignoră acordurile comerciale internaționale și se comportă ca un „dictator”.

El a adăugat că Israelul va încerca să înlocuiască importurile pierdute din Turcia cu bunuri produse local sau prin importuri din alte țări.