ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că mai multe zeci de arme nucleare rusești sunt desfășurate în Belarus, transmite Știripesurse.

"Câteva zeci dintre cele mai moderne arme nucleare", a declarat șeful statului la Adunarea Populară a Belarusului de la Minsk, joi, relatează Interfax.

El a spus că este important să se desfășoare arme tactice pe teritoriul Belarusului.

"Este posibil ca armele strategice să nu fie returnate aici. Dar armele tactice ies din discuție - trebuie să fie pe teritoriul Belarusului", a spus Lukașenko.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat joi că în prezent există condiții propice pentru ca Ucraina și Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un impas pe linia frontului, relatează Reuters, care citează agenția de presă rusă TASS, relatează Agerpres.

Lukașenko a declarat că textele preliminare discutate de oficialități ruse și ucrainene în Turcia, în primele săptămâni ale războiului izbucnit în februarie 2022, pot servi drept punct de plecare în negocierile de pace.

Potrivit șefului statului belarus, citat de TASS, ar putea fi o ''catastrofă'' dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere pentru acțiunile Occidentului.

El a adăugat că Occidentul efectuează în mod constant operațiuni de recunoaștere aeriană deasupra teritoriului belarus, fiind identificate până la 50 de zboruri de spionaj în fiecare săptămână în apropierea frontierelor Belarusului.

Președintele belarus a apreciat că probabilitatea unor incidente la granița dintre Belarus și Ucraina este destul de ridicată și a precizat că țara sa a mutat mai multe batalioane deplin operaționale din regiunea Vitebsk în zona frontierei cu Ucraina. Aproximativ 120.000 de militari ucraineni sunt desfășurați în apropierea graniței cu Belarus, potrivit liderului de la Minsk.

Pe de altă parte, Aleksandr Lukașenko a dat asigurări Poloniei că nu trebuie să se aștepte la acțiuni agresive din partea țării sale.