ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul din Peru a semnat un decret suprem care definește transexualitatea ca fiind o tulburare mintală, ca parte a unei actualizări a Planului Esențial de Asigurări de Sănătate al națiunii (PEAS), provocând indignarea comunității LGBT, relatează Breitbart.

Deși definiția, potrivit guvernului peruan, urmărește să le ofere acces la asigurarea de sănătate celor care se identifică ca fiind transsexuali sau cu alte identități de gen, decretul a fost întâmpinat cu reacții violente din partea activiștilor și politicienilor locali LGBTQ.

PEAS este un plan minim de beneficii de asistență medicală pe care cetățenii peruani îl primesc atunci când se înscriu la furnizorii de asigurări de sănătate publice, private sau mixte din țară. PEAS asigură procedurile medicale de bază de care un cetățean are nevoie și conține o listă detaliată de îngrijiri medicale ambulatorii, analize, consultații specializate și alte tratamente la care pacienții pot avea dreptul în funcție de starea lor de sănătate specifică.

Decretul precizează că, în urma unei revizuiri a diagnosticelor incluse în cea de-a zecea clasificare internațională a bolilor (ICD-10) a Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.) care sunt incluse în programul de sănătate PEAS al țării, s-a constatat omiterea a "șapte (07) diagnostice ICD-10" legate de probleme de sănătate mintală, care, potrivit decretului, "ar trebui să fie încorporate" în planurile de sănătate ale națiunii, ținând cont de legile peruane privind sănătatea mintală.

Astfel, decretul definește transexualismul, "transvestismul cu rol dublu", tulburarea de identitate de gen a copilului, "alte tulburări de identitate de gen" și "tulburarea de identitate de gen, nespecificată" ca fiind probleme de sănătate mintală, în conformitate cu definițiile stabilite de manualul ICD-10 al O.M.S.O.

Decretul a precizat că includerea acestor diagnostice permite ca acestea să fie acoperite în conformitate cu lista de beneficii de sănătate a programului de asistență medicală PEAS din Peru.

Deși decretul se bazează pe manualul ICD-10 al O.M.S., Organizația Mondială a Sănătății l-a înlocuit între timp cu o ediție mai nouă, a 11-a, care nu mai definește transexualismul ca fiind o boală mintală. ICD-11 a fost prezentată Adunării Mondiale a Sănătății în 2019 și a intrat în vigoare în ianuarie 2022.

La scurt timp după publicarea decretului, Ministerul peruan al Sănătății a emis sâmbătă o declarație în care și-a ratificat poziția conform căreia "genul și diversitatea sexuală nu sunt boli", exprimându-și în același timp "respectul pentru identitățile de gen, precum și respingerea noastră față de stigmatizarea diversității sexuale în țară".

"Orientarea sexuală și identitatea de gen a unei persoane nu constituie în sine o tulburare de sănătate fizică sau mentală și, prin urmare, nu ar trebui să fie supusă unui tratament sau îngrijire medicală sau așa-numitelor terapii de reconversie", se arată în declarație. 

Ministerul a explicat că, pentru a asigura "acoperirea completă a asistenței medicale de sănătate mintală", planul PEAS a fost actualizat "având în vedere necesitatea de a asigura beneficiul unor intervenții complete în domeniul sănătății mintale, ca și condiții pentru exercitarea deplină a dreptului la sănătate și bunăstare a individului, a familiei și a comunității".

 "CIM-10 rămâne în vigoare în țara noastră, atât timp cât se inițiază implementarea progresivă a CIM-11, așa cum se întâmplă în alte țări din regiune", se mai arată în comunicat.