ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat miercuri că sprijină planul Chinei pentru o reglementare pașnică a crizei ucrainene, afirmând că Beijingul a înțeles perfect ce se ascunde în spatele acestei crize, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat agenției oficiale de presă chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat de două zile la Beijing, care începe joi, Putin a declarat că Rusia rămâne deschisă dialogului și discuțiilor pentru a rezolva conflictul care durează de peste doi ani.

"Noi nu am refuzat niciodată să negociem", a spus Putin, potrivit Xinhua. "Căutăm o rezolvare cuprinzătoare, durabilă și justă a acestui conflict prin mijloace pașnice. Suntem deschiși la un dialog pe tema Ucrainei, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre", a declarat Putin în interviul acordat în scris.

Planul de pace propus de China

Planul Chinei și alte "principii" făcute publice de președintele chinez Xi Jinping luna trecută țin cont de factorii din spatele conflictului, a spus președintele rus.

"Evaluăm pozitiv abordarea Chinei privind rezolvarea crizei ucrainene", a afirmat Putin, potrivit unei transcrieri în limba rusă postată pe site-ul Kremlinului. "Beijingul înțelege cu adevărat cauzele sale profunde și semnificația sa geopolitică globală", susține liderul rus.

Conceptele și sugestiile indicate în document demonstrează dorința sinceră a Chinei de a stabiliza situația, a adăugat președintele rus, conform Xinhua.

Principiile suplimentare definite de Xi Jinping în discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz vizează "pași realiști și constructivi" care "dezvoltă ideea necesității de a depăși mentalitatea de război rece".

Cu peste un an în urmă, Beijingul a prezentat un document în 12 puncte care stabilea principiile generale pentru încheierea războiului în Ucraina, dar fără niciun fel de detalii.

La vremea respectivă, documentul a avut parte de o primire neunivocă atât în Rusia, cât și în Ucraina, în timp ce SUA a declarat că, prezentându-se drept un artizan al păcii, China reflectă "narațiunea falsă" a Rusiei, fără să condamne invazia acesteia.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat luna trecută propunerea drept un "plan rezonabil pe care marea civilizație chineză l-a propus spre discuție".

Principiile suplimentare enunțate de Xi fac apel la o "detensionare" a situației, condiții pentru reinstaurarea păcii și crearea stabilității și minimizarea impactului asupra economiei globale.