ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legătura trupelor ucrainene cu sistemul de sateliți de comunicare Starlink a fost întreruptă de aparatele de bruiaj ale rușilor.

Pentru prima dată, în mai bine de doi ani de război, comunicațiilor prin satelit ale ucrainenilor au încetat să mai funcționeze.

Washington Post îl citează pe comandantul unității ucrainene de drone care are apelativul de război „Artistul”:

„La un moment dat, am fost lăsați complet orbi. Aceasta a fost cea mai mare problemă, nu vedeam cum se mișcă (dronele), lucram doar prin radio sau prin telefoane, acolo unde acestea mai funcționau. (Informațiile despre drone) au dispărut pur și simplu.”

În ajunul ofensivei de la Harkov, forțele ucrainene au observat cu ajutorul dronelor cum rușii își organizau trupele în zonele frontaliere în vederea unui atac.

Apoi, însă, spune „Artistul”, dronele „pur și simplu au dispărut”.

Washington Post scrie că motivul acestei „orbiri” comunicaționale îl reprezintă sistemele de bruiaj electronic ale rușilor.

Dacă armata rusă are capacitatea de a bruia Starlink aceasta este o veste teribilă, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru Pentagon și NATO.

Subiectul Starlink a fost unul fierbinte de la începutul războiului.

Anul trecut, Elon Musk a mărturisit că a tăiat legătura ucrainenilor cu sistemul său de sateliți, când aceștia au plănuit un atac de proporții asupra flotei ruse din Marea Neagră, care risca să escaladeze războiul.