ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Biserica Ortodoxă se rânduiește, sâmbătă, 4 noiembrie, pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul. Această slujbă  este cunoscută în popor ca Moșii de toamnă, iar credincioșii aduc la biserică vin, colivă și colaci, pe care le împart pentru sufletele celor adormiți.

 Moșii de toamnă sunt pomeniți în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie.

Tradiția creștină spune că ofrandele oferite de sufletul celor adormiți au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții. În amintirea celor adormiți, urmașii merg la cimitir pentru a le curăța mormintele și a le așeza flori și lumânări aprinse la căpătâi.


Provenită din cultul arhaic, sărbătoarea își are originea încă din timpul geto-dacilor și reprezintă o formă a cultului strămoșilor. Această tradiție este sărbătorită în fiecare anotimp: "moșii de primăvară” (mucenici), "moșii de vară” (sâmbăta ce precede Rusaliile),”moșii de toamnă” (celebrați la Ziua Crucii, la sfânta Maria Mică) și "moșii de iarnă”. Această sărbătoare nu are o dată fixă. A fost aleasă ziua de sâmbătă, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toți drepții adormiți.

Biserica Ortodoxă a ales această zi de pomenire atât pentru drepții din Vechiul Testament, care au "adormit” fără să-l vadă pe Hristos, cât și pentru cei care au murit pe neașteptate și fără pregătirea necesară.