ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 2 aprilie 2005 s-a stins din viaţă Papa Ioan Paul al II-lea, pe numele său Karol Josef Wojtyla. Pontificatul său a durat 27 de ani şi a fost unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice.

[P] Cărarea Împărăției - Arsenie BOCA - comanda online

Ioan Paul al II-lea a fost cel mai popular pontif al timpurile moderne. El a jucat un rol-cheie în căderea comunismului din blocul sovietic și a fost primul papă care a vizitat o sinagogă și o moschee. De asemenea, Ioan Paul al II-lea a vizitat lagărul de la Auschwitz și Zidul Plângerii din Ierusalim.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920 în localitatea poloneză Wadowice, un mic oraș de lângă Varșovia.

După absolvirea liceului "Marcin Wadowita" s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultății de Litere și Filozofie a Universității Jagiellonă din Cracovia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației naziste a Poloniei, universitatea a fost închisă și Karol Wojtyla a fost nevoit să muncească în cadrul unei fabrici de produse chimice.

Din anul 1942, a urmat studii la seminarul din Cracovia. După cel de-al doilea război mondial și-a continuat studiile la seminarul din Cracovia, după redeschiderea lui, și la Facultatea de Teologie a Universității Jagiellonă. A fost hirotonit preot de arhiepiscopul Sapieha, în Cracovia, la 1 noiembrie 1946.

La scurt timp a fost trimis la Vatican, unde a studiat la Universitatea Angelicum. În 1948, a obținut doctoratul în teologie.

Reîntors la Cracovia, în 1948, a slujit ca preot în mai multe parohii și a fost capelan al studenților până în 1951, an în care și-a reluat studiile de filozofie și teologie. Doi ani mai târziu a susținut examenul de docență, la Universitatea din Lublin, cu o teză despre posibilitatea de a fonda o etică catolică pe sistemul etic al lui Max Scheler. A fost ulterior profesor de teologie morală și de etică socială la seminarul din Cracovia și la Facultatea de Teologie din Lublin.

Papa Pius al XII-lea (1939-1958) l-a numit, la 4 iulie 1958, episcop titular de Ombi și auxiliar de Cracovia, iar peste câteva luni, la 28 septembrie, în Catedrala Wawel din Cracovia, a fost hirotonit episcop.

Papa Paul al VI-lea (1963-1978) l-a numit, la 13 ianuarie 1964, episcop de Cracovia, iar la 26 iunie 1967 a fost făcut cardinal.

După decesul papei Ioan Paul I a fost ales, la 16 octombrie 1978, suveran pontif. Ioan Paul al II-lea, primul papă neitalian din anul 1523, și-a inaugurat în mod oficial pontificatul la 22 octombrie 1978.

În calitate de papă al Bisericii Catolice a făcut 104 vizite pastorale în afara Italiei și 146 în Italia. Ca episcop de Roma a vizitat 317 din cele 333 de parohii.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care s-a deplasat într-o țară majoritar ortodoxă, prin vizita în România din perioada 7-9 mai 1999.

La 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea a fost canonizat în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc, la care au asistat sute de mii de credincioși din întreaga lume.