ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației a anunțat ieri 17 februarie prin Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației, solicitarea ministerului către inspectoratele școlare să informeze părinții că pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună o cerere până pe 6 martie.

Din punctul meu de vedere s-a cedat astfel presiunilor secularist-atee care doresc îngreunarea pe cât se poate a participării tinerilor la ora de religie. Curtea Constituțională a suprimat din Legea Educației articolele privind înscrierea la ora de religie. Aceasta însă nu funcționa retroactiv, în acest an școlar clasele au fost deja formate conform vechiului acord prezumat deci puteau funcționa fără probleme. Presiunea mediatică și amenințările cu procese primite de la asociațiile seculariste și-au spus cuvântul. Pentru capriciile acestora, în contextul în care participarea la ora de religie prin acord prezumat funcționează fără probleme în mai multe țări europene, vor trebui completate în jur de 2.000.000 de cereri .

Cam acesta este trendul, intoleranță, manipulare media și intimidare, iar dacă nu suntem fermi, ideologia laicistă va exclude trepat din spațiul public creștinismul. România nu este stat laic și nu are o Constituție laică, dimpotrivă. Ceea ce lipsește însă în România este mărturisirea creștină la nivel politic. Din păcate adeseori nu suntem conștienți de identitatea noastră creștină sau ne este teamă să o mărturisim.

Tot ieri au avut loc dezbateri în Comisia de învățământ iar părintele Ionuț Corduneanu a susținut din partea Bisericii Ortodoxe din România ”ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (…). Curtea Constituțională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de față respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților așa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”.

Pe de altă parte Remus Cernea a susținut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an școlar. Eventual în limba rusă aș adauga eu și la începutul fiecărei ore. Lăsând gluma la o parte, fără un semnal clar din partea societății civile creștine, nu vom avea rezultate la nivel politic. Se pare că doar presiunea civică va fi un semnal clar în acest sens…

(articol publicat și pe blogul Averea Bisericii)