ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât transformarea Mitropoliei "Ungro-Vlahiei"( Munteniei) la rangul de Mitropolie, iar mitropolitul a devenit Patriarh al "Bisericii Ortodoxe Naţionale Române", se arată într-un articol din ziarul Lumina.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

La finalul primului război mondial, cel în urma căruia România a intrat în graniţele sale fireşti, a apărut ideea ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, soluţie agreată de întreaga societate românească.

"În ultimele zile ale anului 1924, Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei şi Sucevei (1909-1934) a făcut oficial propunerea ca „Mitropolia Ungro-Vlahiei (Munteniei) cu scaunul mitropolitan din Bucureşti să fie ridicată la rangul de Patriarhie; iar mitropolitul Ungro-Vlahiei ca primat al României, care de drept e şi preşedinte al Sfântului nostru Sinod, să poarte titlul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Naţionale Române cu reşedinţa la Bucureşti“ , arată documentele.

Decizia s-a luat însă abia pe 4 februarie 1925, atunci când Sfântul Sinod a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Române.