ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuitorii din Transnistria s-au pronunţat în proporţie de 98%, într-un referendum organizat în 2006, în favoarea independenţei regiunii şi a posibilei uniri cu Rusia, însă Moscova nu şi-a modificat poziţia oficială în urma plebiscitului, pledând pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2.

Potrivit Mediafax, regiunea separatistă Transnistria a organizat, pe 17 septembrie 2006, un referendum pe tema statutului constituţional. Locuitorii regiunii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde la două întrebări. Conform rezultatelor comunicate de autorităţile separatiste, 96,6% dintre transnistreni s-a pronunţat împotriva renunţării la independenţă şi împotriva "integrării în R.Moldova". În schimb, 98,07% dintre locuitori au fost de acord cu menţinerea independenţei şi pentru "posibila integrare viitoare în Federaţia Rusă".

Republica Moldova a catalogat drept ilegal referendumul, Preşedinţia de la Chişinău subliniind că nu poate accepta rezultatele unui plebiscit nelegitim organizat în regiunea separatistă. Ministrul moldovean de Externe de la acea vreme, Andrei Stratan, cataloga referendumul drept o "farsă politică" a liderului separatist transnistrean de atunci, Igor Smirnov.

Uniunea Europeană, Statele Unite, România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Croaţia şi Norvegia au refuzat să accepte rezultatele referendumului, catalogându-l drept ilegal. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a respins legalitatea referendumului, exprimând preocupare că plebiscitul nu va face decât să îngreuneze găsirea unei soluţii la criza separatistă.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirma că referendumul a fost "democratic şi deschis", însă linia politică a Moscovei nu a suferit nicio modificare, pledând pentru revenirea la masa negocierilor în formatul 5+2. "Rezultatele referendumului din Transnistria erau previzibile şi confirmă încă o dată că acest conflict trebuie soluţionat în baza acordurilor anterioare", spunea Serghei Lavrov în 2006.

Referendumul din 2006 nu a modificat în nici un fel poziţia politică oficială a Moscovei, care pleda pentru găsirea unei soluţii negociate, prin continuarea eforturilor diplomatice în formatul 5+2 şi prin respectarea acordurilor existente între Rusia şi R.Moldova. Acestea prevăd recunoaşterea de către Rusia a integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Acum, în contextul crizei din Ucraina şi după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, oficiali din cadrul NATO, oficiali UE, alţi demnitari occidentali şi experţi au exprimat preocuparea că Moscova ar putea încerca şi ocuparea Transnistriei.

Miercuri, "Sovietul Suprem" de la Tiraspol a votat în unanimitate o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei Ruse şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi unirii cu Rusia. Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să recunoască independenţa Transnistriei dacă doreşte "pace şi stabilitate".