ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015. Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Aleksandr Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, după cinci luni de negocieri.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev, informează Mediafax.

"Responsabilitatea politică, logica cooperării şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat", a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a dat asigurări Barroso. afirmând că nu există "niciun motiv pentru ca oameni din Europa să îndure frigul în această iarnă".

Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

Programele substanţiale acordate de UE, care a lansat două programe de susţinere macroeconomică în valoare de 1,6 euro, şi FMI, care a promis în aprilie un împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari, vor ajuta Kievul să-ş achite datoria la gaze, a afirmat Günther Oettinger.