ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Pe 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă, România, iar Organizaţia Studenţilor Basarabeni organizează, şi în acest an, Festivalul "Zilele Basarabiei".

Suntem mândri să anunţăm că în acest an, ActiveNews.ro este partener oficial al Festivalului. Vă vom ţine la curent cu evenimentele şi acţiunile pe care organizatorii le-au pregătit pentru a marca "marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”.

Programul Festivalului, la București:


Joi, 27 martie 2014:


11:00 – 14:00 – Omagiu artizanilor Unirii. Depunere de flori la cimitirul de la Mănăstirea Cernica

În cea mai importantă zi a Festivalului, ziua Unirii Basarabiei cu România, participanții la Festivalul ,,Zilele Basarabiei la București’’, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii.


Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cimitirul Mănăstirii Cernica este o tradiţie.. Pentru al șaptealea an consecutiv, în data de 27 martie, Organizația Studenților Basarabeni dn București îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc.


 16.00-18.00 – Expoziția actelor Unirii de la 1918


Locație: Biblioteca Națională a României


Marcând 96 de ani de la Unire, vom organiza expoziția de documente istorice ale Actul unirii,  în parteneriat cu Arhivele Naționale ale Moldovei și Arhivele Naționale ale României. Prin acest eveniment ne propunem să marcăm efortul depus de generații întregi de români de pe ambele maluri ale Prutului.


Expozitia va avea loc la Biblioteca Națională a României, unde vor fi prezenți istorici, care vor puncta desfășurarea evenimentelor de la 1918.


19:00 –  Dineul oficial al ediției a VII-a a Festivalului ,,Zilele Basarabiei la București’’ . Locație: Restaurantul ,,Vatra Neamului”


Deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediție a Festivalului  va avea loc în Restaurantul ,,Vatra Neamului” în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni, unde participanții se vor bucura de o seară românească cu invitați speciali, muzică românească, dar și bucate tradiționale.


Sâmbătă, 29 martie 2014


11.00-16.00 – Concursul de istorie „Istorie Pas cu Pas”. Locație: Liceul ,,Matei Basarab”


Concursul de istorie „ Istorie Pas cu Pas”  va avea loc la Liceul ,,Matei Basarab”.  Participanții sunt elevi a 4 licee din Bucuresti: Colegiul Național Matei Basarab, Liceul Teoretic Jean Monnet, Colegiul Național Gh.Lazar și Colegiul Economic Virgil Madgearu . Concursul va derula în 3 etape care vor presupune întrebări din domeniul istoriei finalizându-se cu un numar artistic.


21:00 – 00:00 – Seara Românească. Locație: James Joyces


 În încheiere, tinerii vor avea parte de o seară româneasca unde proaspetele talente in muzică ne vor impresiona. Vor fi concursuri si atmosfera frumoasă.


Programul Festivalului, la Timișoara:


27 martie



17:00 –  Deschiderea oficială a Festivalului cultural „Zilele Basarabiei”, ediţia a XIV-a, Consiliul Local Timişoara.

19:00 –  Dezbatere cu tema „Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeană prin învăţământ de calitate”, Consiliul Local Timişoara.

21:00 – Lansarea lampioane piata Operei Timişoara


28 martie 


11:00 –  Lansarea  târgului de producători din Republica Moldova care va dura până în 30 martie 2014, Iulius Mall.

19:00 – Teatru  “Bogdan Petricescu Hajdeu” , Casa Studenților Timişoara

22:00 –  Concert „Carlas Dream”, Heaven Studio.


29 martie 


16:00 – Concert Cătălin Josan şi Paralela 47, Parcul Rozelor.

21:30 – Seară socială,  Restaurant Politehnica .


30 martie


11:00 – Vizită la muzeul Catedralei din Timişoara

14:oo – Proiecţie de film „Culorile”, sala  Aula Magna, Universitatea de Vest din Timişoara.


Programul Festivalului, la Galați:


MIERCURI 26 MARTIE – DESCHIDEREA EVENIMENTULUI ORA 10:00 + SERATĂ ROMÂNEASCĂ, STUDENT PUB ORA 21:00



MIERCURI 26 MARTIE – 27 MARTIE – CUPA UNIRII LA VOLEI, PING PONG, TENIS CU PICIORUL

JOI 27 MARTIE – CONCERT CARLA’S DREAMS (CLUB S), AFTERPARTY + DECERNAREA PREMIILOR LA COMPETITIILE SPORTIVE

VINERI 28 MARTIE – VIZIONARE FILM ROMÂNESC, CCS, ORA 19:00

SÂMBĂTĂ 29 MARTIE – TEATRU/FLASH MOB

DUMINICA 30 MARTIE – BASARABIA CULINARĂ. SEARA – INCHEIEREA FESTIVALULUI CU LANSARE DE LAMPIOANE (96)