ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 83 de ani, președintele Paul von Hindenburg îl numea pe Adolf Hitler, președintele partidului Național Socialist, în funcția de cancelar al Germaniei, deschizându-i calea acestuia pentru a prelua puterea totală în stat.

Decizia lui Hindenburg a venit ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Iulie și Noiembrie 1932, în urma cărora nu s-a putut crea un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Hitler, care deja devenise o forță o politica germană, a fost susținut de o serie de industriași și oameni de afaceri, care i-au cerut președintelui Hindenburg să-l numească în funcția de cancelar.

De remarcat este faptul că Hitler a candidat chiar împotriva lui Hindenburg la alegerile prezidențiale, reușind să strângă peste 35% din voturi.

Pe 30 ianuarie, noul cabinet al lui Adolf Hitler a depus jurământul în biroul președintelui Hindenburg. O dată ajuns în funcție, Hitler a făcut tot ce-a putut pentru a dizolva Parlamentul și a organiza noi alegeri. Atentatul organizat de comunistul olandez Marinus van der Lubbe, care a încercat să dea foc Reichstag-ului pe 27 februarie, nu a făcut decât să-i crească popularitatea lui Adolf Hitler, văzut ca principalul lider anti-comunist al Germaniei.

Drept urmare, partidul național socialist al lui Adolf Hitler a reușit să strângă 43,9% din voturile electoratului, devenind principala forță din Parlament. Lucrurile au degenerat rapid și pe 23 martie, Reichstag-ul a adoptat Actul prin care Hitler devenea dictator legal al Germaniei: Legea de împuternicire, prin care Guvernul și Cancelarul primeau puteri depline.

Restul este istorie.