ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei(AMJ) susţine că sistemul judiciar este infestat de oameni şantajabili, iar numele acestora au fost şi sunt cunoscute de către fostul preşedinte Traian Băsescu şi oameni din jurul său.

AMJ afirmă că toate informaţiile despre magistraţi au fost păstrate în dosarele Serviciului Intern de Protecţie şi Anticorupţie(SIPA) din Justiţie. "Înfiinţat în 1991 de către Ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus, sub guvernarea lui Teodor Stolojan, pentru supravegherea activităţii infracţionale din penitenciare, s-a transformat ulterior într-un serviciu secret de urmărire şi şantajare a magistraţilor.
Avea personal propriu care făcea dosare de urmărire informativă pentru magistraţi, recruta şi ţinea legătura cu magistraţi şi, la nevoie, îi şantaja cu informaţiile dobândite.
Din 1997, sub influenţa lui Valeriu Stoica, pe atunci Ministru al Justiţiei, SIPA a trecut în subordinea acestuia", se arată pe siteul AMJ.

Serviciul a fost desfiinţat, oficial, în 2005, de către Monica Macovei, iar dosarele au ajuns la Serviciul Român de Informaţii.

" Cristi Dănileţ, la acel moment consilier personal al Ministrului Justiţiei, a afirmat că dosarele au fost distruse, cu excepţia celor acoperind perioada 2001-2005. Nu a explicat de ce acestea ar fi fost păstrate.
Cert este că, aşa cum rezultă din declaraţiile sale, înainte de a le distruge şi a le preda SRI, dosarele au fost studiate de echipa Monicăi Macovei, informaţii preţioase fiind culese, în mod cert de real folos ulterior în carieră.
Este greu de presupus că aceste dosare ar fi conţinut doar informaţii compromiţătoare despre viaţa amoroasă a magistraţilor, asa cum lasă să se înţeleagă Cristi Dănileţ.
Utilitatea acestui serviciu a fost însă resimţită de către Cătălin Predoiu care, după ce a ajuns Ministru al Justiţiei, a cerut, fără succes, reînfiinţarea SIPA, cu alte cuvinte readucerera sistemului informativ în subordinea sa.
Arhiva SIPA a rămas în continuare la SRI, care a preluat atât lucrătorii SIPA, cât şi activitatea acestuia", afirmă AMJ.

Experţii AMJ spun că Traian Băsescu şi Monica Macovei au profitat de dosarele SIPA şi nu i-au înlăturat pe magistraţii corupţi din Justiţie. Fostul preşedinte s-a supărat după ce sistemul de care s-a folosit şi-a schimbat "stăpânul".

"Traian Băsescu afirma că a aşteptat să devină “o persoana liberă” pentru a critica Justiţia şi serviciile secrete, pentru a spune un lucru pe care AMJ îl afirmă de foarte mult timp, încă din timpul mandatului său: Justiţia este dominată de servicii, magistraţii nu sunt independenţi şi nu răspund doar în faţa legii, ci şi în faţa agentului de legatură.
In realitate, atât timp cât a fost Preşedinte, Traian Băsescu a profitat de situaţia pe care a perpetuat-o, iar acum, speculează ca şi ceilalţi informaţiile deţinute şi ameninţă cu devoalarea magistraţilor acoperiţi, moneda de schimb fiind imunitatea sa şi a camarilei sale.
In declaratiile sale recunoaşte chiar că a construit un sistem de interdependenta în interiorul SRI şi al Justiţiei, însă spune că aceasta a avut ca scop doar condamnarea celor vinovaţi.
Aceste declaraţii se traduc în: alegeam oamenii pe care eu îi consideram vinovaţi, sau incomozi, iar sistemul pus la punct de mine lucra pentru condamnarea acestora.
Iar acum, acest mecanism lucrează împotriva sa. Şi-a ales un alt stăpân iar Traian Băsescu este nemulţumit şi critică acerb sistemul pe care l-a tutelat", notează AMJ.

Asociaţia îi cere public fostului preşedinte să facă declaraţii complete.

"De aceea, AMJ solicită domnului Basescu, să facă dezvăluiri complete cu privire la magistraţii corupţi, şantajabili, recrutaţi de servicii pentru că aceste informaţii sunt de interes public şi sunt de natură să ducă la asanarea sistemului de Justiţie.
Iar instituţional, un prim pas pentru o Justiţie independentă ar fi obligarea SRI la publicarea arhivei SIPA pe care o deţine şi predarea sa către CNSAS", se încheie comunicatul AMJ.