ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Redăm în continuare punctul de vedere al producătorului Apei Cumpăna:

Apa de izvor plata Cumpana provine din panza freatica Fratesti, de la o adancime de 210 metri, cu originea in Padurea Vulpachi Lipoveanca, care se intinde pe zeci de hectare si reprezinta cadrul natural de exceptie din care este extrasa apa, fiind filtrata prin multiple straturi geologice, ceea ce duce la o puritate microbiologica extraordinara si un bun echilibru al mineralelor existente in apa. Atat tratarea apei, cat si imbutelierea acesteia se realizeaza cu cele mai moderne echipamente existente la ora actuala.
 
Apa imbuteliata in bidoanele Cumpana nu contine clor, din acest motiv daca aparatele si bidoanele nu sunt folosite, depozitate si intretinute conform recomandarilor CUMPANA, aceasta isi poate modifica caracteristicile initiale. Apa receptioneaza si inregistreaza orice influenta din mediul inconjurator in mod instantaneu, printre cei mai importanti factori fiind caldura, lumina si contactul cu aerul. Datorita tipului de produs- Apa Cumpana fiind naturala, netratata chimic- este recomandata ca depozitarea bidoanelor cu apa sa se faca in locuri uscate, ferite de razele soarelui sau alte surse de caldura. Inverzirea bidonului reclamat poate fi o consecinta a conditiilor de depozitare a bidoanelor cu apa( lumina naturala, caldura, in razele soarelui) sau a consumului mic de apa intr-un timp indelungat, sub influenta factorilor externi. Se recomanda ca bidoanele sigilate sa se utilizeze respectand principiul FIFO( primul intrat- primul iesit), iar temperatura optima pentru depozitare sa fie constanta, pana in 25 grade Celsius.
 
In urma analizelor amanuntite efectuate pe fluxul tehnologic si analizand in paralel contraprobele loturilor, am constatat ca parametrii fizico-chimici si microbiologici ai apei sunt corespunzatori, produsul fiind monitorizat la fiecare lot, inclusiv prin auditul efectuat de catre Directia de Sanatate Publica, atat asupra sursei, cat si a punctelor critice de control pe linia de imbuteliere.
 
Compania Cumpana 1993 are implementate patru sisteme de control:
- Control al sigurantei produsului intern, materializat prin sistemul HACCP implementat si certificat
- Monitorizarea de audit efectuata de catre Directia de Sanatate Publica
- Monitorizarea de control efectuata de laboratoare externe acreditate RENAR si autorizate de catre Ministerul Sanatatii
- Certificarea de conformitate a produsului Apa de izvor plata Cumpana, efectuata de LAREX- Centrul National Pentru Incercarea si Expertizarea Produselor
 
Aceste sisteme de control presupun efectuarea de analize microbiologice si fizico-chimice riguroase incepand cu sursa de apa, continuand cu procesul de tratare al apei si imbutelierea acesteia in bidoane de 19L, respectiv 11L, terminand cu produsul finit. Analizele de laborator confirma faptul ca Apa de izvor plata Cumpana este in conformitate cu valorile parametrilor fizico-chimici si microbiologici evidentiati in Legea 458/ 2002, completata de Legea 311/ 2004 privind calitatea apei potabile, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Tinem foarte mult la siguranta produsului pe care il oferim clientilor nostri spre consum prin teste de laborator ample pentru a ne asigura de conformitatea produsului nostru, ne informam pe toate caile (scriptic, e- mail, verbal) clientii asupra importantei depozitarii corecte a apei noastre, intrucat este un produs alimentar depozitarea neconforma ii pericliteaza calitatea. Din pacate si in cazul domnului Barba-Alba incidentul a fost determinat de depozitarea necorespunzatoare producand deprecierea produsului din punct de vedere calitativ. In urma chemarii in judecata a companiei noastre de catre domnul Barba-Alba, solutia instantei a fost urmatoarea si este disponibila pe portal.just.ro, respectiv :

Complet: C4am
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată acțiunea civilă în pretenții formulată de reclamanții BARBĂ- ALBĂ IONUȚ, BARBĂ-ALBĂ DIANA, BARBĂ-ALBĂ DAVID IONUȚ și BARBĂ-ALBĂ IANIS în contradictoriu cu pârâta SC CUMPĂNA 1993 SRL. Ia act că reclamanții și-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică astăzi, 29.05.2014.
Document: Hotarâre 493/2014 29.05.2014
 
Mentionam faptul ca aceasta hotarare este definitiva si irevocabila. Pe langa aceste aspecte dorim sa precizam ca societatea noastra respecta intrutotul normele legale in vigoare, respectiv Hotararea Guvernului nr. 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, Legea 458/2002 și Legea 311/2004 calitatea produselor noastre fiind principala noastra preocupare.
 
Va asiguram de intreaga noastra deschidere pentru calitatea produselor pe care le comercializam, fiind o companie care inca din anul 1993 respecta standardele de calitate europene, fiind acreditata pe siguranta alimentara, auditata in fiecare an, certificata de unul din cele mai prestigioase organisme de profil.

 

Un utilizator Facebook aduce acuzații grave producătorului apei CUMPĂNA. După ce a postat o fotografie cu un bidon de apă CUMPĂNA, pe jumătate înverzit din cauza depunerilor, s-a iscat o revoltă spontană a consumatorilor apei respective, mulți dintre ei acuzând aceleași probleme.

"Apa de la Cumpăna lăsată în bucătărie la birou - sigilată (aer condiționat). Rușine !!! Cred că e apă luată direct din lac !!!", așa sună comentariul ce însoțește fotografia care îți taie orice elan de a mai consuma apă Cumpăna.

Au apărut imediat și alți consumatori nemulțumiți și indignați:

"La fel am pățit și eu... Și la aparat a făcut depunere de calcar de cel puțin 1 cm și când am solicitat curățarea lui au fost foarte irascibili că un deștept a făcut un ordin de deplasare că a fost la noi și la curățat... Am poftit un directoraș la firmă care era foarte tare în gură până l-am poftit să vadă aparatul și i-a făcut o poză :)))) I l-am pus în brațe să-l curețe și să dea o explicație...dar cred că o caută de 4-5 luni!"

Aflând despre scandalul iscat și despre acuzațiile aduse, producătorul a reacționat și a precizat că "nu folosesc altă metodă decât trecerea prin ozon a apei scoase de la mare adâncime și nu elimină tot, iar plasticul din care este făcut bidonul intră într-un fel de reacție la lumină și gata depunerile".

"Clienții noștri se bucură de calitatea apei Cumpăna și de serviciile noastre zilnice fără să întâmpine probleme", stă scris cu litere de-o șchioapă pe site-ul producătorului.

Aceste explicații sunt departe de a-i mulțumi pe cei care se pot îmbolnăvi grav consumând această apă.

povestea buzoianului care a baut apa infestata de la CumpanaNu mai departe de anul trecut, un buzoian a ajuns cu copilul la Urgențe după ce a băut apă plată de la Cumpăna și, deși analizele au scos la iveală o bacterie periculoasă, responsabilii în sănătate publică nu iau nici o măsură. Povestea buzoianului care în loc de răspuns la reclamație nu i-a rămas decât să privească lung, acasă, la bidonul cu apă plată infestată scoate la iveală un sistem defect care se cramponează în chestiuni birocra­tice, dând naștere unor situații tragico-comice, notează opiniadebuzau.ro.

„Am cumpărat luna trecută de la Praktiker un dozator și două bidoane de apă plată Cumpăna. Am pus în funcțiune dozatorul în aceeași zi și am consumat apă atât eu și soția, cât și cei doi copii de un an și cinci ani, iar noaptea, pe la ora 2.00, băiatului cel mare i s-a făcut rău. Îl durea foarte tare stomacul și a făcut febră 40 de grade. A doua zi toți cei din familie am avut dureri de cap, amețeli și dureri de stomac. Pentru că în continuare copilului îi era foarte rău, am mers la Urgențe, unde i s-a stabilit diagnosticul de enterocolită acută. Spunându-le doctorilor despre ce este vorba mi s-a precizat că ne simțim rău de la apa pe care am consumat-o”, a declarat buzoianul Ionuț Barbă-Albă.

În urma a două probe recoltate, rezultatul a scos la iveală existența bacteriei „Pseudomonas aeruginosa”, un bacil care poate fi fatal pentru persoanele imunodeprimate sau suferinde de o boală gravă.