ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Limba română a devenit o limbă oficială în școlile de stat din Valea Timocului, informează Radio România Actualități.

Aproape 800 de elevi români s-au înscris la cursurile de limba română, care va fi predată, după 200 de ani în școlile din Timoc.

"Astăzi am învăţat alfabetul limbii române şi a fost slovo A: aer, mama, Ana, Andrei", a spus Iasna, o adolescentă de 17 ani.

În unele localități, însă, cursurile nu au putut demara din cauza lipsei profesorilor. Manualele încă nu au fost tipărite și copiii învață în baza unei programe școlare aprobate de autoritățile sârbe.

"Le-am dat material didactic pe trei nivele, cu clasa întâi, a doua, să lucreze după ilustraţii, că ce ei învaţă în clasa întâi şi a doua, să scrie cu literele chirilice. În clasa a treia, încep să scrie literele româneşti, latine", susţine Anişoara Ţăran, directoarea  Departamentului Educaţie al Consiliului Naţional al Minorităţilor din Serbia.

Autorităţile române au deschis de curând şi un centru cultural în Valea Timocului pentru cei interesaţi să înveţe limba română.

Anul acesta, circa 150 de copii din Valea Timocului studiază în facultăţi din România şi au burse oferite de statul român.