ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul Gândul, parte a Mediafax Group, trust aflat în insolvenţă şi al cărui patron este arestat într-un dosar uriaş de evaziune fiscală, continuă atacul mediatic asupra Bisericii Ortodoxe Române.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Nu este vorba de nicio coincidenţă faptul că un articol cu o temă reluată de zeci de ori în presă apare exact acum, în momentul în care BOR are o campanie prin care promovează Ora de religie. Este vorba despre un tupeu nemărginit să încerci să vorbeşti despre bani negri în contextul în care patronul tău a făcut evaziune fiscală în valoare de câteva milioane de euro, fiind chiar acum arestat pentru acest lucru.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Sub semnătura Sabinei Ionaşc, cea care semnează majoritatea articolelor având ca subiect BOR pe site-ul mai sus amintit, este publicat un articol legat de nunta organizată în Biserică, mai exact despre presupusele sume de bani pe care le-ar solicita preoţii. Încercând să ducă discuţia către "bani negri", investigatorii sub acoperire primesc un răspuns care, într-o redacţie normală, le-ar fi terminat materialul: "Vă dau chitanţă!", spune preotul. După ce se lovesc de parohii unde nu se percepe nicio sumă, cei doi reporteri găsesc un preot care solicită o sumă de bani, dar li se explică destul de clar de ce se întâmplă asta.

CITEŞTE ŞI: Manuela Hărăbor şi Dorel Vişan: Ora de religie ar trebui să se numească ora de iubire. Învăţământul vrea să-şi dea mama afară din casă

Inclusiv Patriarhia, prin purtătorul de cuvânt Constantin Stoica, le-a explicat acest mecanism. Constantin Stoica a afirmat că taxele pentru cununie şi botez sunt stabilite de consiliul parohial al fiecărei bisericii în parte, iar cuantumul lor depinde de nevoile şi activităţile pe care parohia respectivă le are, fiind diferite de la o zonă la alta. "La fiecare parohie, Consiliul Parohial, care este format din reprezentanţi ai parohiei, stabileşte cuantumul contribuţiilor benevole la serviciile religioase - vorbim de botezuri şi cununii. Acestea sunt stabilite de Consiliul Parohial şi reprezintă una din sursele de venituri pentru bugetul parohiei. Aceasta nu înseamnă că dacă nu există un caz social acestea nu se oficiază gratuit sau dacă cineva doreşte să ofere mai puţin nu se acceptă oficierea serviciului religios", a spus Constantin Stoica pentru Gandul.

Iată încă un exemplu al aceleiaşi autoare. Gândul a publicat pe 23 septembrie 2014 o comparaţie între CAR-ul bisericii, pe de o parte, şi băncile comerciale, pe de altă parte. După ce a explicat într-un articol cum şi-a făcut BOR bancă, Patriarhia i-a demontat apoi fiecare cuvânt.