ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii se situează pe locul trei în Uniunea Europeană într-un clasament al celor mai mari consumatori de antibiotice, informează Hotnews. Vinovați de acest fenomen se fac deopotrivă pacienții și firmele din industria farmaceutică. Primii pentru că solicită prea des un astfel de tratament și pun presiune pe medici pentru a li se prescrie antibiotice, iar cea de-a doua categorie pentru că exercită o presiune economică uriașă și conving populația să consume cât mai multe dintre produsele lor.

Mall online:Livrare gratuita in 24 de ore!

"E unul dintre efectele impactului informaţiei produsă de cei interesaţi de creşterea vânzărilor de antibiotice, care încearcă să convingă cu argumente mai mult sau mai puţin ştiinţifice că produsul lor este cel mai bun", a declarat doctorul Gabriel Popescu, preşedintele subcomisiei naţionale pentru limitarea rezistenţei microbiene, pentru publicația Viața Medicală.

Doctorul Adrian Streinu-Cercel crede că presiunea pusă de pacienți pe medici pentru ca aceștia din urmă să prescrie un antibiotic puternic crează exact efectul invers decât cel dorit de pacient: în timp, microbii devin puternici și imuni la medicamente. "Aşa am ajuns înconjuraţi de germeni cu multirezistenţă. Medicii se tem să nu greşească, se tem de situaţia în care pacientul nu primeşte un antibiotic în condiţiile în care ar fi trebuit să primească unul", a precizat Streinu-Cercel pentru Viața Medicală.

Autoritățile din România nu iau nicio măsură în acest sens sau dacă o fac, acestea sunt ineficiente. O spune doctorul Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, care afirmă că situația din țara noastră s-a agravat în ultimii patru ani. "Pe hărţile comparative, în 2010 România apare în portocaliu, pentru ca în 2013 să fie colorată în roşu. Nu este niciun progres. Ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este importantă pentru România. Este foarte important să investiţi în combaterea acestui fenomen. Dar totul începe cu voinţa politică", a declarat Sprenger pentru sursa citată.

"Flagelul" este greu de combătut fără o legislație adecvată. Uniunea Europeană a trimis României un set de 12 recomandări pe marginea acestui subiect, dar autoritățile din țara noastră au respectat doar 5 dintre aceste prevederi.

Potrivit unui stadiu al Organizației Mondiale a Sănătații, românii pot cumpăra fără rețetă din farmacii anumite tipuri de antibiotice, iar 40% dintre rețetele cu antibiotice prescrise de medicii români nu sunt necesare. Același studiu relevă că mai mult de jumătate de milion dintre români iau zilnic antibiotice, iar efectul se simte: unele bacterii au dezvoltat o rezistență de 63,4% la acest tip de medicamente.

Specialiștii din domeniul medical avertizează că dacă se va continua pe aceeași linie, România va ajunge una dintre cele mai bolnave țări din Europa. Microbii și infecțiile vor dezvolta o rezistență la medicamente atât de mare încât niciun tratament nu va mai da rezultate.