ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este prima cercetare, ce compară starea de sănătate a stupinelor din țările UE, folosind criterii armonizate pentru a măsura rata mortalității albinelor, explică un responsabil al Agenției franceze pentru securitate sanitară Anses.

Aceasta e coordonatoarea studiului, realizat la laboratorul său de la Sophia Antipolis, un centru european de referință pentru evaluarea sănătății albinelor. Evaluarea s-a bazat pe observațiile a 1.350 de inspectori, care au vizitat în trei serii (toamna anului 2012, primăvara și apoi vara anului 2013) circa 31.800 de colonii de albine din 3.300 de stupine.

În timpul iernii - perioadă când albinele mor în număr mai mare, rata mortalității e mai ridicată în nord, unde depășește de obicei 20%, cazurile cele mai grave fiind în Belgia (33,6%), Marea Britanie (28,8%), Suedia (28,7%), Finlanda și Estonia (peste 23%).

În schimb, în mai multe țări din sudul Europei rata mortalității albinelor e sub 10%, considerată normală: Italia (5,3%), Grecia (6,6%) sau Spania (9,5%). Țări ca Franța (14,1%), Germania (13,6%) sau Polonia (14,8%) se situează la un nivel intermediar.

Această diferență între nord și sud e pusă de experți pe seama climei diferite dintre cele două regiuni, dar există și alți factori, precum agenți patogeni Varroa - un parazit acarian, dar şi ciuperca Nosema.

Studiul nu a evaluat și efectul pesticidelor, bănuite că au o de asemenea un rol major în declinul populației de albine. Anses justifică lipsa pesticidelor din evaluare prin considerente tehnice, legate de lipsa armonizării tehnicilor de dozare a pesticidelor la nivel european.