ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii din câteva localităţi din judeţul Timiş sunt cuprinşi de groază după ce au aflat că apa potabilă este otrăvită. Ei dau vina pe exploatările gazelor de şist din Serbia pentru acest lucru.

Beba Veche este cea mai vestică localitate a României şi locul din care s-a declanşat revolta timişenilor.

O serie de analize de laborator au relevat faptul că apa potabilă din reţeaua publică are un nivel extrem de ridicat de arsen, o substanţă toxică ce duce la dezvoltarea celulelor canceroase în organismul uman.

Primarul comunei dă vina pe explorările gazelor de şist care au loc in Serbia vecină, foarte aproape de graniţă.

"In urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat ca continutul de arsen din apa potabila de la Beba Veche in ultimele 12 luni a crescut in limite foarte mari. Daca acest continut de arsen este acceptat pana la 10 unitati, el acum, in momentul de fata este crescut la 26 de unitati. Acest lucru nu se poate explica decat prin exploatarile care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste granita cu Serbia. Aceste exploatari au loc de doi ani in Serbia si efectele nu au intarziat sa apara si la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare pana in momentul de fata, dar o voi face in scurt timp pentru ca eu consider ca viata locuitorilor din Beba Veche este afectata de aceasta apa cu continut ridicat de arsen", a spus primarul Bohancanu pentru Opinia Timişoarei.

Acum, locuitorii din Beba Veche, dar şi cei din Dudestii Vechi şi Cenad, pregătesc ample acţiuni de protest, mai ales că şi pe raza acestor localităţi ar urma să fie montate sonde.