ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până acum nu s-a stabilit o legătură clară între consumul unor alimente şi apariţia cancerului, dar incidenţa crescută a afecţiunilor maligne în cazul anumitor tipuri de obiceiuri alimentare nu poate fi trecută cu vederea.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Medicul nutriţionist Marius Călinici spune în Adevărul că există, însă, susceptibilităţi şi obiceiuri alimentare care, pe termen lung, favorizează apariţia cancerului.

1. Prăjelile: uleiul încins conţine acroleină, o substanţă cu potenţial cancerigen. Nutriţionistul atrage atenţia că dacă dieta cu un aport abundent de vegetale este, în condiţiile preparării corecte a legumelor, protectivă pentru anumite tipuri de cancer, cum este cel de col uterin. Aceleaşi alimente, gătite prin prăjire, generează cancer.

2. Alimentele cu aport caloric mare, în special dulciurile rafinate. ”O dietă bogată în calorii este neprietenoasă pentru organism, pentru că se ştie că o greutate mare favorizează apariţia cancerului, fie că vorbim despre cel de uter sau sân, fie că este vorba despre cancerele digestive”, explică medicul.

3. Grăsimile din carne. Acestea pot determina apariţia cancerului fie crescând statusul ponderal, fie prin modul greşit de preparare şi conservare. Specialistul recomandă modul de preparare prin fierbere sau înnăbuşire. "Neprietenos este prăjirea în ulei sau expunerea la flacără deschisă. Ca şi conservare, prietenoasă este congelarea, pe când afumarea este periculoasă”, precizează el.

4. Produsele afumate, fie că este vorba despre carne sau brânză. Potrivit nutriţionistului, periculul vine aici din gudronul conţinut de fum, iar expunerea excesivă la gudroane poate genera cancere digestive. De altfel, cancerul de colon este, nu întâmplător, cel mai răspândit în Ardeal, unde afumăturile fac parte în mod constant din meniul celor ce trăiesc în regiune.

5. Conservanţii şi aditivii alimentari

6. Băuturile alcoolice. Marius Călinici susţine că, dacă sunt consumate în exces, aceste băuturi cauzează risc de cancer de tub digestiv, cancer hepatic şi ciroză. ”Nu se consideră a fi excesiv consumul de alcool dacă nu se depăşeşte, la femei, o porţie pe zi, iar la bărbaţi două porţii. O porţie înseamnă 40 de mililitri de tărie/150 de mililitri de vin/320 de mililitri de bere, iar la bărbaţi - dublu”, explică el.

7. Alimentele vechi, contaminate cu ciuperci. Nutriţionistul spune că periculoase sunt şi alimentele depozitate prelungit la temperatura mediului ambiant, inclusiv pâinea, care, prin contaminare cu ciuperci, pot duce la intoxicarea organismului.

8. Suplimentele alimentare. Medicul spune că utilizarea în exces a suplimentelor alimentare, unele dintre ele recomandate de ”specialişti” tocmai în prevenirea cancerului, poate avea efect invers, adică să ducă la cancer.