ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revolta negrilor din America, în timp ce la Casa Albă se află un președinte de culoare pare un paradox. Ferguson a explodat după decizia de luni a juraților din Missouri de a nu-l pune sub acuzare pe polițistul Darren Wilson, care în august l-a ucis în timpul unui jaf pe tânărul de culoare Michael Brown. Marele Juriu a considerat că polițistul a acționat în legitimă apărare. Manifestațiile anti-rasism s-au extins în toată America, în 37 de state, și au lăsat în urmă zeci de arestări, clădiri și mașini incendiate, obligându-l pe guvernatorul statului să impună starea de urgență.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Presa americană incearca in aceste zile sa vada dacă rasismul ar fi principala cauză pentru declanșarea acestei revolte și dacă fenomenul discriminării rasiale în societetea americană este real și mai predominant decât înainte, acum, ca și în timpuul revoltelor negrilor din Los Angeles, din 1992, fiind folosit sloganul ”No justice, no peace”. Este clar că tensiunile rasiale au fost alimentate de verdictul pronunțat de Grand Jury, format din șapte bărbați și cinci femei. Dintre nouă albi și trei negri. Și care, după ce au ascultat depozițiile a 60 de martori, au văzut probele fizice aduse de cei doi procurori, plus mărturia polițistului Wilson, au decis că acesta nu poate fi incriminat, scrie Washington Post.

A fost sau nu corect verdictul juraților?

Decizia Marelui Juriu a fost, cum era normal, contestată din toate părțile. Cu o zi înainte de anunțarea deciziei, avocatul familiei lui Michael Brown a ridicat obiecția că procesul Marelui Juriu nu este corect pentru că este o deviație de la procesul normal. Singura diferență față de un proces normal era aceea că procurorul nu a făcut nicio recomandare în mod special, lăsând chestiunea pe seama Marelui Juriu, notează ziarul american.

De asemenea, a fost criticat faptul că Marelui Juriu i-a luat prea mult timp să delibereze. Washington Post consideră însă că această acuzație nu poate fi luată în serios și că trebuie să se țină cont de numărul mare de martori care au fost audiați. Probabil că și mai comentat și criticat ar fi fost dacă verdictul Marelui Juriu s-ar fi luat într-un timp mai scurt, fără a vedea toate probele.



Poate că cea mai interesantă contestare a procesului a venit din partea unora care au susținut că ”au fost administrate prea multe probe”.

Alte voci au reclamat faptul că acest proces s-a desfăsurat departe de ochii publicului și că a fost un proces secret. Cotidianul american demontează aceste acuzații explicând că ”secretomania” este parte din procesul de investigare, conform legilor din Missouri, din motive clare. Lucrând astfel, Marele Juriu poate aduna probe și poate testa memoria martorilor. Dacă Marele Juriu ar lucra deschis, atunci ar fi foarte simplu pentru martori să-și ajusteze declarațiile pe baza celor spuse de alți martori, făcând imposibilă aflarea adevărului.

Polițistul se apără

Furia negrilor din Ferguson a fost amplificată de primul interviu dat de ofițerul Wilson. Polițistul a spus, într-un interviu pentru postul ABC, că nu are remușcări pentru ce a făcut și că are ”conștiința curată”. Mai mult, Wilson a precizat că ar face din nou același lucru dacă ar trebui.
”Nu a fost o execuție. Mi-am făcut doar datoria și pentru asta am conștiința curată. Îmi pare rău pentru pierderea unei vieți dar este ceva ce se poate întâmpla oricând."

Wilson a mai explicat că, în ciuda celor declarate de unii martori la proces, Michael Brown, înainte de a fi împușcat, nu era cu mâinile sus, așa cum fusese somat. El a relatat că l-a văzut pe Brown mergând pe mijlocul străzii, de-alungul liniei galbene, și i-a cerut să plece din acel loc. Pentru că nu a făcut asta, polițistul a tras mașina în dreptul lui Brown. Atunci a avut o altercație care a durat 45 de secunde, după care Wilson l-a împușcat pe Brown de șase ori.



Întrebat dacă ar fi procedat la fel în cazul unui tânăr alb, poliţistul a răspuns: "Sigur că da, fără îndoială".

El l-a descris pe Michael Brown, un tânăr de 1,93 şi 130 de kilograme, ca pe un "bărbat puternic", comparându-l cu luptătorul Hulk Hogan.

"Michael Brown s-a aruncat asupra mea, avea de gând să mă ucidă cu propria mea armă", a relatat Darren Wilson. Poliţistul a declarat că i-a fost teamă că Michael Brown ar fi încercat să-i ia arma şi a dat asigurări că a acţionat în legitimă apărare.

"M-am întrebat: pot să trag asupra acestui individ? Pot să o fac în mod legal? Şi răspunsul meu a fost: trebuie să o fac. Dacă nu o fac, mă va ucide el pe mine", a mărturisit Wilson.

Rusia, Statul Islamic, Siria, Irak și Ferguson

Despre implicarea lui Obama în chestiunea rasială din America scrie comentatorul politic și politicianul Patrick J. Buchanan pe blog, acuzându-l pe liderul SUA că, în loc să se poarte ca un ”agitator” ar trebui să fie ”președintele tuturor oamenilor”.

În discursul adresat la ONU, președintele Obama a enumerat ororile care pun în pericol lumea: agresiunea Rusiei în Europa, terorismul din Siria și Irak, violurile și decapitările făcute de jihadistii Statului Islamic, Al Qaida și Boko Haram.Și, desigur Departamentul de poliție din Ferguson”, scrie Buchanan pe blog. Pentru că, susține el, președintele SUA nu putea vorbi de război, terorism și genocid fără a aminti incidentul dintr-o suburbie din St Louis, unde un polițist alb a împușcat mortal un adolescent negru.

Așa că, în vara marcată de instabilitate în Orientul Mijlociu și Europa de Est, lumea a putut afla ce se întâmplă în micul orășel american Ferguson, unde un tânăr a fost ucis, iar comunitatea este profund divizată.

Și ce altceva decât aspectul rasial poate explica atașamentul lui Obama de Ferguson? se întreabă autorul textului. Tot Obama a fost cel care a denunțat faptul că ”tinerii de culoare din America sunt adesea judecați de stereotipuri”. Dar, atrage atenția Buchanan, in spatele acestor ”stereotipuri” stau statisticile FBI care dovedesc că bărbați negri cu vârste între 16 și 36 de ani, 2% din populația SUA, comit cele mai multe crime violente.

În plus, de la uciderea lui Michael Brown, în august, asupra polițiștilor din Ferguson au crescut atacurile cu pietre și cocktail-uri Molotov, magazinele albilor au fost devastate, iar oamenii legii au fost continuu amenințați și înjurați.

”Sâmbătă noaptea, un polițist din Ferguson a fost îmăpușcat într-un incident legat de tragedia din august. Dacă un polițist din St Louis este rănit sau ucis ca răzbunare pentru omorârea lui Michael Brown, președintele Obama va trebui să poarte toată partea de responsabilitate morală. Este timpul să acționeze ca un președintele al tuturor oamenilor și să renunțe la rolul de agitator”, concluzionează Buchanan.