ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele american, Barack Obama, nu a fost de acord cu un eventual "sprijin letal" acordat Ucrainei, în ciuda discursului pătimaș susținut  de Petro Poroşenko în faţa Congresului SUA. În timpul întâlnirii de la Casa Albă, care s-a desfăşurat după discursul ţinut în faţa parlamentarilor americani, Obama a spus că Statele Unite vor continua să mobilizeze comunitatea internaţională pentru o soluţionare diplomatică cât mai rapidă a conflictului din Ucraina, informează CNN.

Poroşenko s-a declarat mulţumit de sprijinul Washington-ului şi şi-a exprimat speranţa că acordul fragil de încetare a focului din Ucraina va duce până la urmă la stabilitate şi pace.

Liderul ucrainean sugera că NATO va acorda un "statut de securitate special" Ucrainei. În discursul din plenul Congresului, el a solicitat Washington-ului să asigure autorităţilor de la Kiev "mai mult echipament militar, letal şi neletal" pentru a păstra pacea în sud-estul ţării sale.

În vreme ce preşedintele Obama continua să menţioneze că Ucraina va beneficia doar de o asistenţă "non-letală" (veste anti-glonţ, căşti de protecţie etc), Poroşenko spunea că acestea nu sunt suficiente. ”Păturile şi ochelarii cu vedere în infraroşu sunt elemente importante, dar nu putem câştiga un război cu ajutorul păturilor. Nu putem menţine pacea cu păturile", a spus el în Congres, adăugând că Ucraina are nevoie urgentă de "mai mult echipament militar, atât letal, cât şi neletal".

Poroşenko a acuzat Rusia că derulează un "proiect imperialist", iar liderii de la Moscova sunt "nostalgici ai Uniunii Sovietice", aducând aminte de alipirea Crimeei şi ajutorul acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.