ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Marea Britanie anorexia este afecțiunea cu cea mai mare rată a mortalității, refuzul de a mânca manifestându-se pregnant în rândul adolescenților.

Circa un milion de oameni din Marea Britanie au o boală de nutriție. Anorexia nervoasă este una dintre cele mai frecvente şi cele mai expuse sunt adolescentele. Spaima de mâncare a lui Ffion a început când avea 12 ani, arată digi24.ro.

Nu voiam să stau în apropiere de bucătărie, ca să nu inhalez mirosurile și, implicit, caloriile. Nu voiam să beau nimic, am avut probleme mari, pentru că te îmbolnăvești grav dacă nu te hidratezi. Îmi mușcam buzele de neliniște până la sânge. Mă gândeam că o să mă îngraș dacă absorb grăsimea prin piele”. La 13 ani, Ffion cântărea 31 kg și a încetat sa mănânce. A fost internată în spital, hranită intravenos și a făcut psihoterapie timp de 24 de ore.

Jess McCelland, de la Institutul de Psihiatrie, a făcut cercetări inovatoare asupra bolii şi a distrus mituri.

„Există o serie de prejudecăți despre cauza bolii, cum ar fi stilul de viață, o dietă prea drastică sau influența manechinelor cu mărimea zero. În realitate, poate duce la multe probleme fizice şi psihice diferite, cum ar fi restricționarea severă a hranei, o spaimă puternică de mâncare ori de îngrăşare. Ceva simplu pentru noi, ca un cappuccino, îi poate provoca multă neliniște și frică unei persoane anorexice”, a spus cercetătoarea.

Cercetătorii încearcă să înţeleagă cauzele anorexiei:

„O posibilitate este ca boala să fie provocată de genele noastre. Se crede că gene multiple pot creşte riscul dezvoltării bolii. În plus, dacă cineva are rude care au fost afectate de o tulburare de nutriție sau de altă boală psihică, asta-l face pe individ mai predispus la anorexie”.