ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele Arabiei Saudite, alături de aliați din zona Golfului, au lansat miercuri noaptea o operațiune militară în Yemen, împotriva rebelilor șiiți huthi. 100 de avioane și 150.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Yemen, informează agențiile de presă, care citează oficiali de la Riad.

P] Razboiul sfarsitului lumii – Mario Vargas Llosa – comanda online

Casa Albă a a anunţat intr-un comunicat că va furniza sprijin logistic în cadrul operaţiunii militare din Yemen.

Statele Unite se coordonează cu Arabia Saudită şi alţi aliaţi arabi în cadrul operaţiunii militare lansate de aceste ţări împotriva rebelilor houthi din Yemen, a anunţat Casa Albă în noaptea de miercuri spre joi, relatează presa italiană.

Chiar dacă pentru moment nu există confirmări oficiale, țările care au participat la acest atac ar fi Bahrein, Kuweit și Qatar, din zona Golfului, dar și Iordania, Maroc și Sudan.

Alunecarea Yemenului spre război civil a făcut ca această țară să devina linia întâi în conflictul dintre Arabia Saudita, în mare parte sunnită și Iranul șiit, pe care Ryadul îl acuză ca alimentează conflictele din regiune și din Yemen prin sprijinul pentru milițiile sșiite huthi.

Criza riscă să se transforme într-un un război prin interpuși, in condițiile în care Iranul ajută milițiile huthi iar Arabia Saudită și celelalte monarhii musulmane sunite din regiune îl sprijină pe președintele yemenit, Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Presa oficială din Iran a calificat operațiunea militară din Yemen a coaliției arabe drept ”o agresiune susținută de SUA”. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu case distruse și cu zeci de morți și răniți, jurnaliștii iranieni precizând că ”numeroși yemeniți au fost uciși în timpul agresiunii pe care americanii o sprijină”. 

Un conflict generalizat în Yemen poate amenința furnizarea globală de petrol, iar prețurile sortimentului Brent a urcat cu aproape 6% dupa începerea operațunilor.