ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei pe timpul sezonului rece prezintă riscul producerii de accidente şi poate duce la moarte.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Intoxicatia cu monoxiod de carbon de la aragazul folosit pentru încălzire a devenit o problemă majoră în România.

Aproximativ 20% dintre cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon au loc din cauza încălzirii locuinţelor cu ajutorul aragazului, iar victimele sunt de cele mai multe ori vârstnicii sau şomerii.

Cât despre explozii, nici nu mai vorbim. Există însă soluţii pentru a evita riscul generat de aragazul lăsat deschis, trecând peste faptul că unele dintre aceste electrocasnice au  timer, care opreşte aaparatul la momentul la care a fost programat să se oprească.

Sfaturi:

- nu modificaţi aragazul şi legăturile sale fără avizele unor reprezentanţi oficiali ai companiei de gaz şi aceste modificări trebuie făcute numai de tehnicienii companiei de gaz;

- nu dormiţi cu focul aprins. Se poate acumula de la aragazul aprins, prin arderea oxigenului, monoxid de carbon, care poate ucide prin asfixie, mai ales la locuinţele izolate cu geamuri termopane, care nu "respiră" cu mediul exterior;

- instalaţiile care ccontribuie la alimentarea aragazului şi aragazul în sine trebuie verificcate ritmic că funcţionează corect;

- aragazul nu se lasă aprins nici dacă părăsiţi locuinţa;

- flacăra trebuie să fie albastră. Dacă e portocalie, pereţii sau mobila de lângă aragaz au zone decolorate sau dacă simţiţi aerul din încăpere mai condensat sau miros de gaz semnalizator mercaptan, sunteţi în pericol de intoxicare.

- în aceste cazuri, se opreşte aragazul, nu se foloseşte nici o sursă de flacără sau scânteie şi se aaeriseşte bine locuinţa.