ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunțat miercuri un plan complex de modernizare a Armatei Române în 2014, grație faptului că "premierul Victor Ponta a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp". Printre măsurile luate, se numără înzestrarea forțelor aeriene cu avioane de tip Spartan și Hercules, realizarea unui nou transportor blindat românesc. Totuși, ministrul nu a dorit să confirme sau să infirme dacă România va achiziționa și drone.
Am făcut demersuri nenumărate, iar premierul a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp, astfel că în 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de înzestrare, iar cel ce vizează forţele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport Spartan, şase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână - două. Avioanele Spartan împreuna cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanţe lungi, medii şi scurte.

Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar după ani de dispute am reuşit să declanşăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată în 2017, deşi au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliţia Aeriană şi nu era normal ca România, care a avut o flotă serioasă de vânătoare, să apeleze la alt stat să se asigure securitatea aeriană.

Ministrul a vorbit și despre modernizarea forțelor terestre:
Există un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău.

România, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii. Avem discuţii cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forţelor americane din teatrele de operaţii. Noi am selecţionat o serie de repere de care credem că avem nevoie şi, în funcţie de analizele care se vor face la Pentagon şi tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, acele repere să fie disponibilizate către Armata Română.

Nu în ultimul rând, Mircea Dușa a dezvăluit că, în perioada următoare, se vor organiza mai multe concursuri pentru posturile din conducerea Armatei.
Au plecat multe cadre militare la pensie şi la început de an am procedat la numirea de cadre noi în funcţiile de conducere ale structurilor de conducere din cadrul ministerului. În cea mai scurtă perioadă se vor scoate la concurs posturile lăsate vacante în urma numirilor. În funcţiile de conducere am dorit să vină oameni tineri cu experienţă în teatrele de operaţii şi cu experienţă în structurile internaţionale fie ele NATO sau ale Uniunii Europene. Anul acesta se împlinesc zece ani de la intrarea României în NATO, iar militarii noştri s-au achitat întotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, făcând din Ministerul Apărării Naţionale un al doilea Minister de Externe.

Tot în 2014, una dintre cele mai importante misiuni ale Armatei Române va fi aceea de a-i ajuta pe americani să se retragă din Afganistan, prin intermediul bazei de la Mihail Kogalniceanu.