ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puii crescuţi în altă ţară au invadat piaţa românească, lucru știut de puțina lumea deoarece pe eticheta acestora scrie că sunt produşi în România.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Absenţa obligativităţii de a menţiona pe etichetă ţara de origine a alimentelor a provocat un adevărat haos pe piaţa românească. Unul dintre produsele made in Olanda, de exemplu, pe care le-am cumpărat fără să ştim, este şi carnea de pui. Embargoul Rusiei a avut drept consecinţă o reorientare masivă a firmelor din Uniunea Europeană către România.

"Odată cu embargoul Rusiei, surplusul de carne a venit în mare parte pe piaţa noastră şi aşa s-au mărit importurile cu 25%, mai ales din Olanda şi Polonia, şi ne-au scăzut exporturile cu 10%. Acest lucru a dus la creşterea ofertei de carne de pe piaţa internă cu circa 15% din iunie, lucru care a dus la scăderea preţului la poarta fermei cu 12-15%, sub costul de producţie. Producătorii autohtoni sunt, practic, într-o situaţie de viaţă şi de moarte. În momentul de faţă, nu există obligativitatea marcării etichetei cu ţara de origine. De exemplu, un importator de la noi care aduce carne de pui din Olanda şi o ambalează aici nu are obligaţia să scrie că această carne a fost crescută şi abatorizată în Olanda. În prezent, pe tot ce se comercializează din ţări membre ale Uniunii Europene, dacă se ambalează în România, nu se menţionează ţara de origine, nici măcar faptul că este crescut în Uniunea Europeană, pentru că nu există această obligaţie legală", a declarat pentru Ziarul Ring, Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).

Domnul Ilie Van mai spune și că puii românești sunt mai gustoși şi mai sănătoşi datorită hranei de calitate care se foloseşte la creşterea acestora

"Felul în care cresc puii şi performanţele în fermele de producţie sunt de top european, noi ne situăm în primele două-trei poziţii în Europa. Avem un pui care creşte în 42 de zile la două kilograme şi 200 de grame, avem procent de mortalitate de doar 2,5%, în condiţiile în care înainte de 1989 aveam 25% mortalităţi; asta înseamnă tehnologie corect aplicată, furaje bune, sănătate bună a păsărilor. Eu îi aud pe unii şi pe alţii care spun că puii noştri sunt mai gustoşi decât cei importaţi. Noi hrănim păsările cu cereale, soia, floarea-soarelui, cereale făcute în România, curate. Probabil că asta contează. Nu ştiu ce folosesc cei din alte ţări, poate folosesc alte tipuri de materii prime", a mai afirmat preşedintele UNCPR.