ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mare atenţie atunci când alegeţi vopseaua pentru oua. Există o mare diversitate de produse pe piaţă. însă unele dintre ele pot conţine chiar şi zece E-uri.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piaţa din România.

În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse tip vopsea de ouă, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentaţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România - A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul ţării, în luna aprilie 2014.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieşit faptul că, în ceea ce priveşte numărul de E-uri, din cele 20 de tipuri de produse analizate:

35 % au în conţinut un număr de 7 E-uri;
20 % au în conţinut un număr de 1 E-uri;
15 % au în conţinut un număr de 2 E-uri;
10 % au în conţinut un număr de 3 E-uri;
10 % au în conţinut un număr de 8 E-uri;
5 % au în conţinut un număr de 10 E-uri;
5 % au în conţinut un număr de 5 E-uri.

Numărul de E-uri conţinute în produsele supuse studiului variază între 1 şi 10 E-uri .
Dintre cele 20 de produse supuse analizei, 7 erau tip vopsea lichidă, restul fiind vopsea sub formă de pudră.

Studiul a mai relevat că aceeaşi cantitate de vopsea - dar marcă diferită (chiar provenind de la acelaşi importator/producător) - poate avea capacitate de vopsire diferită.

Totodată, produsele tip vopsea de ouă au ca distribuitor/producător următoarele companii: S.C. Alex & Comp S.R.L., Dr. Oetker RO SRL, S.C. Polyrom IMPEX S.R.L.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească, derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România - A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons în cadrul consorţiului I.C.R.T. - Internaţional Consumer Research & Testing pentru produse şi servicii la standarde europene, pentru că alegerea cetăţeanului consumator să fie făcută în cunoştinţă de cauză.