ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Inundaţiile care au devastat sudul ţării au fost provocate de rachetele antigrindină, susţine generalul în rezervă Emil Străinu. Cei care răspund de acest sistem demontează afirmaţia generalului şi spun că dimpotrivă, în zonele unde au fost folosite aceste rachete, vremea a revenit la normal şi nu s-au înregistrat fenomene meteo extreme.

Generalul în rezervă Emil Străinu consideră că inundaţiile din ultima perioadă au două cauze: prima este legată de activitatea necontroloată a omului, de la tăierea pădurilor şi până la lipsa unui plan de deversări controlate.


A doua cauză majoră, crede Emil Străinu, o constituie numărul exagerat de mare de lansări de rachete meteorologice antigrindină efectuate anul acesta în ţara noastră. Folosirea acestora duce la schimbarea umidităţii, presiunii şi temperaturii, atât în zona de lansare cât şi în cele învecinate. Iar aceste schimbări cauzează fenomenul de rupere de nori şi căderi mari de apă în perioade extrem de scurte de timp.


Afirmaţia este contrazisă de cei implicaţi direct în programul de combatere a grindinei.


În România, există trei puncte de lansare pentru rachetele antigrindină. Acestea sunt în judeţele Prahova, Buzău şi Iaşi.Cele trei puncte de lansare din România protejează aproximativ 300 de mii de hectare de teren agricol. Nici o lansare de racheta nu se realizează fără o analiza completă a tuturor datelor meteorologice.


Specialiştii susţin că în zonele în care funcţionează sistemul, în ultimii ani, fenomenele meteo climatice s-au echilibrat: nu există precipitaţii abundente, dar nici secetă, iar grindina este o amintire.