ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noile autorităţi ucrainene au răspuns cu brutalitate protestelor românilor care nu doresc să ia parte în războiul pe care ţara vecină îl duce cu ruşii, în est.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a scris un mesaj pe facebook, prin care, nici mai mult nici mai puţin, îi "invită" pe românii din zonă să plece din Ucraina!

"Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”,  a afirmat oficialul ucrainean.

Sentimentele oficialilor sunt împărtăşite şi de ucrainienii înşişi, care nu se sfiesc să posteze comentarii agresive şi injurioase la adresa românilor.

"Credea cineva că moldovenii vor pleca să lupte? Ei abia dacă ştiu să scoată doua vorbe în rusă, dar nici în Moldova nu-i atragi. Nişte ţigani care nu ştiu carte", a scris un utilizator. Altul a continuat: "Noi pe maidan nu am stat şi nu am bombardat...”(referire la afirmaţiile românilor - n.r.) idioţii. Ne mai şi ameninţă vita. Cu atât mai mult că nu trăiesc deloc în bojdeuci în acest cătun de 2 mii de moldoveni. Pentru nemţi au luptat cu mai multă hotărâre. Păi, deziceţi-vă de cetăţenia ucraineană şi plecaţi în Moldova, mai ales că fiecare al doilea aveţi paşaport moldovenesc, fapt pentru care ar trebui să faceţi puşcărie. Iată ce loialitate faţă de minorităţi etnice am cultivat. Frumoasele... câteva guri, dar fac gălăgie cât o sirenă. Nişte ţigani, într-un cuvânt”.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a reacţionat imediat şi a postat următorul răspuns:

"Guvernatorul din Cernăuți vrea să-i dea afară din Ucraina pe românii care nu vor să fie carnea de tun a Kievului. De acord, românii să plece din Ucraina, dar cu tot cu teritoriul românesc, și să vină înapoi la țara mamă cu Bucovina și cu Maramureșul de Nord și cu Basarabia de Sud. Dacă murim, murim pentru țara noastră, nu pentru alții... Dragi români din Ucraina, haideți acasă!". Diaconu a mai scris, într-un răspuns pe facebook, că "România a vrut să ajute Ucraina, dar nu merită, de acum întoarcem foaia".

Reamintim că România a recunoscut noile autorităţi de la Kiev, ba mai mult, Bucureştiul a declarat că susţine integritatea teritorială a Ucrainei, în condiţiile anexării Crimeei de către Rusia.  România a fost singura ţară care a făcut acest lucru, Ungaria cerând autonomie pentru maghiarii care locuiesc pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a moştenit Ţinutul Herţa, Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud ( de la URSS) şi a susţinut Rusia în timpul conflictului din Transnistria. Mai mult, Ucraina continuă să susţină aşa-zisa limbă moldovenească, diferită de cea română.

Românii sunt al treilea grup etnic din Ucraina, după ucraineni şi ruşi.