ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Traian Băsescu consideră că România va fi profund afectată dacă în Ucraina se va declanșa un război civil între est și vest.

"Dacă în Ucraina se declanșează un război civil între estul și vestul Ucraina, între populațiile din cele două regiuni ale țării, România va fi profund afectată prin nivelul de risc care va fi atribuit întregii regiuni, nu numai Ucrainei. Pentru că se va considera că un război civil de proporții va genera instabilitate și insecuritate în alte țări", a declarat duminică, la Digi24, șeful statului.

El a precizat că acest scenariu este singurul contrar ipotezei formulate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform căruia România nu este expusă riscurilor economice din cauza situației din Ucraina.

"România a avut aceeași experiență în timpul războiului din Iugoslavia, când toată regiunea a căpătat alt statut, iar României i-a fost foarte greu în acea perioadă", a adăugat președintele Traian Băsescu.

Solvabilitatea și rezervele de lichiditate din sistemul bancar românesc ar trebui să atenueze impactul oricăror probleme care ar putea apărea de pe urma expunerii băncilor austriece și franceze pe Rusia și Ucraina, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, potrivit Reuters.

Potrivit unei prezentări a guvernatorului băncii centrale postată pe site-ul instituției, nici una dintre companiile rusești prezente pe piața din România nu este considerată ca fiind "de importanță sistemică", iar "expunerea băncilor românești pe entități din Rusia și Ucraina este una neglijabilă".