ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţă că se va pronunţa asupra criticilor de neconstituţionalitate privind OUG nr. 49/2014 care modifică Legea educaţiei, după ce va primi şi punctele de vedere ale Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale, acesta întâlnindu-se, luni, cu profesorul Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor - CNR, care i-a transmis că, în cadrul întâlnirilor periodice pe care le-a organizat cu toţi rectorii universităţilor de stat şi private, a abordat modificările ce urmau a fi aduse Legii educaţiei, care s-au regăsit ulterior în OUG nr. 49/2014, relatează Cotidianul.

Preşedintele CNR a scos în evidență faptul că, printre obiectivele care au stat la baza modificării Legii educaţiei, au fost internaţionalizarea şi lărgirea plajei educaţionale, aspecte care justifică urgenţa adoptării modificării legislative, întrucât atât admiterea în facultăţi, cât şi admiterea la doctorat se desfăşoară în această perioadă.

Înainte de adoptarea OUG nr. 49/2014, punctele de vedere ale Uniunii Studenţilor din România (USR) şi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) au fost favorabile modificărilor propuse, în timp ce Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a exprimat un punct de vedere negativ pe marginea acestor modificări, se spune în comunicatul Avocatului Poporului.

Universitatea Bucureşti a cerut, în 11 iulie, Ministerului Educaţiei rediscutarea modificărilor la Legea educaţiei, criticând prevederile legate, între altele, de durata mandatului de rector şi de formula de reorganizare a învăţământului postliceal, dar şi pe cea care "creează premisele eliminării incompatibilităţilor".

Luni, Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare Avocatului Poporului prin care îi solicită să reanalizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 49/2014.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014.