ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul secretar american al Trezoreriei, Larry Summers, critică dur Congresul SUA și pe președintele Barack Obama pentru că nu reușit să blocheze aderarea a zeci de state, majoritatea aliate ale SUA, la Banca Asiatică de Infrastructură și Investiții (AIIB), creată de China.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa  - comanda online

Într-un editorial apărut în Financial Times, Larry Summers, considerat un apropiat al băncilor de pe Wall Street, face un rechizitoriu la adresa politicii duse de administrația de la Washington, care nu a putut să împiedice participarea masivă a unor state la AIIB, considerată o provocare pentru Banca Mondială.

Luna care a trecut va rămâne drept momentul în care Statele Unite și-au pierdut capacitatea de a influența sistemul economic global. E adevărat, au existat și înainte alte perioade de frustrare pentru SUA și momente în care au abandonat, temporar, o abordare multilaterală, așa cum a fost în cazul șocului Nixon, din 1971. Dar nu îmi vine in minte niciun caz, începând cu acordurile de la Bretton Woods, comparabil cu eforturile Chinei de a crea o nouă instituție economică și cu eșecul Statelor Unite de a nu putea să-și convingă aliații tradiționali, începând cu Marea Britanie, de a sta departe (de AIIB -n.r)”, consideră fostul șef al Trezoreriei SUA, care a fost principalul consilier economic al lui Obama în cursul primilor doi ani ai preşedinţiei sale.

”Acest eșec al strategiei și tacticii s-a creat în timp și trebuie să ducă la o revizuire globală a abordării americane în ceea ce privește economia globală”, spune Summers.

Fostul secretar al Trezoreriei susține că guvernul SUA a eșuat lamentabil în a gestiona și a profita de pe urma puterilor economice precum India, China și Brazilia. Un alt eșec al guvernului SUA este, după cum explică Summers, acela al neratificării modificărilor la Fondul Monetar Internațional, care ar fi crescut finanțările pentru organizație și ar fi consolidat puterea Statelor Unite.

Pe scurt, decizia de luna trecută a 50 de țări de a adera la Banca Asiatică de Infrastructură și Investiții este văzută de finanțistul american drept o lovitură clară la adresa puterii SUA în toată lumea.

Până la termenul limită de aderare, fixat pentru 31 martie, AIIB racolase o bună parte din aliații SUA din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Peste 40 de țări, printre care Australia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia, au prezentat adeziuni. Ultima pe listă a fost Israelul.  La nivel global, din acest moment, au apreciat analiștii economici, se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe măsură ce inițiativa Chinei s-a bucurat de sprijinul mai mult sau mai puțin șovăielnic al acestor state aliate ale Americii.