ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Baritonul Nicolae Herlea a murit luni seară la vârsta de 86 de ani. Nicolae Herlea s-a născut la Bucureşti, pe 28 august 1927, şi a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera "Paiaţe", de Ruggero Leoncavallo, în vechiul Teatru "Regina Maria". În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.

Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balşoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra şi Opera Mare din Paris.

Rolul de referinţă al carierei sale a fost Figaro în "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, dar de neuitat rămân şi interpretările rolurilor principale de bariton din "Rigoletto", "Paiaţe", "Bal mascat", "Trubadurul", "Tosca" şi multe altele.

În ultimii ani, Nicolae Herlea a fost preşedinte al juriului Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclee" de la Brăila. A fost recompensat cu numeroase titluri şi decoraţii, printre care cel de "Artist al Poporului". În 2007, acesta a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Sursa foto: facebook Nicolae Herlea

[video width="640" height="480" ]https://www.youtube.com/watch?v=JUMF3q6oGV8[/video]