ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, managerul proiectului din cadrul Consiliului Județean (CJ) Tulcea, Sergiu Stoian, a anunțat că lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreștine din satul Niculițel, monument unic de arhitectură în Europa, se vor încheia la sfârșitul anului viitor, potrivit Agerpres.

"Am decis prelungirea lucrărilor până la 31 decembrie 2015, ca urmare a complexității acestora. Până în momentul de față, lucrările de execuție a rețelelor de utilități au fost realizate în proporție de 74%, iar cele executate la nivelul clădirii principale, în proporție de aproape 23%", a declarat, într-o conferință de presă, Sergiu Stoian.

Președintele CJ, Horia Teodorescu, e încrezător că, începând cu anul 2016, Basilica paleocreștină din Niculițel va fi redată circuitului turistic într-o formă care va atrage tot mai mulți oaspeți.

"Sper ca prin lucrările care se desfășoară la Niculițel să redăm turismului din județ această perlă a patrimoniului cultural tulcean, un patrimoniu, după cum se știe, extrem de bogat", a spus Horia Teodorescu.

Conform CJ Tulcea, lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreștine din satul Niculițel au început în luna aprilie a acestui an, iar până în prezent nu s-au mai făcut descoperiri arheologice importante.

"Singurele dificultăți care au apărut în derularea proiectului au vizat neconcordanțe între ceea ce prevedea proiectul și ce s-a găsit pe teren, în urma decopertării, însă acestea au fost depășite", a precizat Sergiu Stoian.

Potrivit specialiștilor Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, Basilica paleocreștină din Niculițel este un monument unic în Europa, reprezentând cel mai timpuriu exemplu de transpunere a concepțiilor arhitecturale greco-romane în arhitectura paleocreștină. În 1971, aici a fost descoperită o criptă martirică ce adăpostea osemintele a două grupuri de martiri, un grup de patru, în partea superioară a martyrionului, respectiv doi martiri la nivelul inferior. Cripta a fost construită pentru ei la sfârșitul secolului al IV-lea d. Hr., iar calitatea de martiri creștini a patru dintre sfinți, Zotikos, Attalos, Camasis și Phillippos, a fost înscrisă în tencuiala crudă a pereților criptei, actele martirice relevând că ei au fost martirizați în cetatea Noviodunum, din Isaccea.

Basilica

basilica-niculitel-1

bazilica005

Inscriptie