ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curăţarea bilanţului de credite neperformante a costat Banca Comercială Română 910,9 milioane de euro în primele nouă luni. Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut astfel de 2,5 ori faţă de perioada similară din 2013, aducând BCR în situaţia de a raporta o pierdere netă de 2,42 milioane de lei (545,9 milioane de euro), deşi rezultatul operaţional indică un plus de 1,57 miliarde de lei (352,6 milioane de euro).

Este cea mai mare pierdere din istorie a băncii la nouă luni. Anul trecut, BCR încheia primele trei trimestre pe profit, graţie contabilizării impactului pozitiv din eliberarea unor pasive fiscale în trimestrul doi, iar în 2012 marca, la acelaşi termen, o pierdere netă de 172,1 milioane euro, potrivit. capital.ro

"Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei", a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.

BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o reducere de aproximativ 25% a acestora, în comparaţie cu finalul anului 2013. Ca urmare, costurile de risc sunt aşteptate să contrabalanseze rezultatul operaţional ale băncii pe parcursul anului 2014, arată reprezentanţii băncii.

Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere au crescut cu 165,3%, atingând valoarea de 4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2014, faţă de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele nouă luni din 2013. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 10%, acum aflându-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite, nivel situat încă peste media pieţei.

Rata solvabilităţii BCR se află la maximul său istoric: 20,0%.

„Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate”, a declarat Tomas Spurny.