ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut bilanţul, cu o zi înainte de încheierea celui de-al doilea mandat, marcat de numeroase controverse şi scandaluri.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Duminică, el îi va preda mandatul de preşedinte lui Klaus Iohannis într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Principalele declaraţii ale lui Băsescu:

- Nu este o conferinţă de bilanţ, ci de final de mandat

- Aş vrea ca românii să aibă poza României, nu cea propovăduită la televizor de cei care nu prezintă cifrele reale

- Mă voi fixa pe trei segmente foarte importante pentru viitorul românilor. Vreau să mulţumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o de a fi preşedinte 10 ani, nu voi uita până la sfârșitul vieţii nici eu, nici familia mea

- Trei teme sunt vitale pentru România: securitatea, România şi UE, statul de drept

- Când mi-am început mandatul, principiul pe care am ales să funcţionez a fost: acestea sunt instituţiile, legile, să le facem să funcţioneze mai bine, nu am plecat de la premisa că trebuie luate lucrurile de la capăt, am pus virgulă după mandatul preşedintelui Iliescu şi am îmbunătăţit ceea ce am considerat

- Românii trăiesc într-un stat sigur. Într-o lume în care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, în care UE şi NATO sunt ţinte ale atacurilor, România este o ţară sigură, datorită modului în care instituţiile sale funcţionează;

- Dacă privim la agresivitatea din regiune, a preşedintelui Putin, România este sigură. Vladimir Putin e interesat de România, dar ţara este într-un sistem de alianţe solid.

- Avem confortul că nu suntem singuri în faţa riscurilor. România a devenit furnizor de securitate pentru multe state NATO, prin participările la misiuni în străinătate.

- Furnizăm securitate prin scutul de la Deveselu, destinat să protejeye multe alte state NATO, inclusiv SUA

- Două comandamente NATO vor fi operaţionale în România până la viitorul summit al Alianţei.

- România este mai sigură ca niciodată. Mesajul meu către români este că suntem în siguranţă.

- Serviciile româneşti sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale Alianţei, mai ales în privinţa cooperării în interiorul NATO.

- Parteneriatul cu SUA vizează şi educaţia, cultura, schimburile turistice, o paletă largă ce trebuie pusă în practică până la ultima consecinţă

- Din punct de vedere al structurilor de securitate, România este un stat sigur.

- Dacă la începutul mandatului meu eram o ţară NATO, în momentul de faţă sunt o ţară NATO credibilă în interiorul Alianţei

- România trebuie să investească mai mult în apărare

- Trebuie să spunem că obligaţia este să continuăm. Totul trebuie consolidat. Este nedrept să nu răspunzi atunci când ţi se cere o misiune în Afganistan, de exemplu.

- Drumul normal al României este să se consolideze în aliat credibil şi să consolideze parteneriatul cu SUA în interiorul alianţei.

- A doua poză care trebuie făcută românilor şi pe care nu o văd pusă sub ameninţare, este legată de prezenţa noastră în UE.

- UE este singura opţiune viabilă pentru a ajunge la prosperitate, cândva. Aşa cum pentru securitate nu avem alternativă la NATO, pentru creşterea nivelului de trai nu avem altă alternativă decât UE

Deşi multe ţări UE au fost şi sunt în criză, România a avut doar 2 ani din 10 cu creştere negativă. În restul de 8 ani, România a avut creştere economică pozitivă.

- Creşterea economică poate fi asigurată cu bani europeni şi investiţii străine direct.

- Reformele structurale nu s-au oprit la piaţa muncii. Reforma educaţiei, a sistemului de pensii, care a nemulţumit, reforma în justiţie, materializată prin legea micii reforme, cele 4 coduri, care au schimbat faţa justiţiei. Lucrurile trebuie să continue în creşterea nivelului de eficienţă. Justiţia a devenit tot mai eficientă în ultima vreme.

- Reforma educaţiei, ca reformă structurală, ne-a ajutat ca stat UE. A fost bună. Cel mai mare câştit, legat de învăţământul universitar şi cel dual. La terminarea şcolii copiii au şansa unei meserii. Am fost criticat de oamenii din presă când am spus că nu avem suficienţi ospătari sau tinichigii.

- Reforma în sănătate are o lege pregătită, dar sistemul trebuie reformat. Nu e dorită de sistem, dar reforma ar pune în centrul sistemului de sănătate oamenii.