ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cardul de sănătate va funcţiona în prealabil cu sistemul pe bază de adeverinţă de asigurat până la 31 martie, se arată într-o hotărâre de guvern făcută public astăzi.De la 1 aprilie, cardul va deveni obligatoriu la medic, dar asiguraţii care refuză acest instrument vor putea primi servicii decontate pe baza adeverinţei de asigurat, eliberată de CAS, informează economica.net.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Practic, cei care refuză cardul vor putea dovedi calitatea de asigurat prin adeverinţă, la solicitarea asiguratului. Această adeverinţă are valabilitatea timp de trei luni.Nu este necesară reînnoirea la fiecare trei luni a cererii pentru eliberarea adeverinţei de asigurat, ci doar atunci când pacientul are nevoie de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Biserica Ortodoxă Română,  prin hotărârea Sfântului Sinod, a cerut Guvernului să găsească o alternativă pentru cetăţenii care refuză cardul de sănătate pe motive de conştiinţă. În urma dezbaterii publice de pe 16 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a promis că persoanele care refuză cardul de sănătate vor avea la dispoziţie o alternativă.

Numărul persoanelor care au refuzat cardul diferă, în funcţie de sursă, de la câteva mii la câteva sute de mii.