ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, "în acord cu Bisericile Romano - Catolică, Greco - Catolică şi Reformată îndeamnă pe toţi creştinii să se delimiteze de mijloacele prin care se promovează "Valentine's Day", considerând că această "sărbătoare" este "o formă de denigrare a valorilor morale româneşti, creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor", se arată într-un mesaj trimis preoţilor, credincioşilor şi cadrelor didactice.

CITEŞTE Mesajul unui tată, după ce fetiţa sa de clasa a IV-a a primit temă să scrie „o scrisoare de dragoste” de Valentine’s Day

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Mai mult, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului consideră că "Valentine's Day" nu este "Ziua Îndrăgostiţilor" ci a "desfrâului şi a jocului de-a căsătoria".

"Aşa cum arată astăzi, Valentine's Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului 'de-a căsătoria'. Biserica Catolică se dezice de ea", afirmă Episcopia.

Evenimentul de pe 14 februarie "a devenit o sărbătoare artificială şi i se dă importanţă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există". Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului consideră că "nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au împreună".

Actuala sărbătoare "nu poate fi numită creştinească" şi dragostea de astăzi "nu mai este percepută ca fiind un sentiment romantic, gingaş, afectuos, jetfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat". Episcopia acuză Mass Media că le face "reclamă deosebită" celor din urmă şi consideră că este "o diversiune pusă la cale pentru a strica moralitatea şi tradiţiile creştine".

În finalul memoriului, Episcopia îi îndeamnă pe "preoţi, profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor".

Sâmbătă, 14 februarie, toate bisericile vor fi deschise. Biserica Ortodoxă din Maramureş şi Sătmar propune ziua de 14 februarie şi duminicile din preajma acestei zile, "ca date de combatere a desfrâului şi susţinere a familiei - instituţie esenţială a societăţii".

Iată comunicatul integral

In atentia credinciosilor, a preotilor si a cadrelor didactice!

Prea Cucernice Parinte
Stimata Doamna / Domnule Profesor

Intrucat se apropie sarbatoarea comerciala numita “Valentine’s Day”, Va indemnam sa avem o atitudine solidara pentru a descuraja imoralitatea promovata cu acest prilej in mass-media si in societate. Demersul nostru este sustinut de catre principalele biserici crestine din Maramures.

Dorinta noastra este de a educa societatea crestina si de a atentiona asupra pericolelor pentru viata morala tinerilor:

- Asa cum arata ea astazi, Valentine's Day nu este Ziua Indragostitilor, ci a desfraului si a jocului „de-a casatoria“. Biserica Catolica se dezice de ea. In anul 1998, episcopii catolici din Romania au dat o declaratie prin care si-au exprimat dezacordul. „Din punct de vedere crestin, se spune in declaratie, este o profanare a memoriei unui martir si a virtutii castitatii faptul de a pune dezmatul sexual public sub patronajul unui preot sfant… Orice crestin constient si responsabil in fata Lui Dumnezeu stie si nu poate tolera ca o Sfanta Taina - ca aceea a Casatoriei - sa fie celebrata batjocoritor in tramvai, in autobuz sau intr-o spelunca, sub oficierea ei de catre un impostor, in sfidarea ostentativa a unui sacrament instituit de Iisus Hristos, a Preotiei si a ofiterului starii civile. Un crestin onest este convins ca orice act sexual in afara casatoriei este imoral, oricat de raspandit ar fi acest pacat“.

- Sfantul Valentin a devenit o sarbatoare artificiala, si i se da importanta datorita celor care proclama iubirea cu orice pret, chiar si atunci cand ea nu exista. Atunci cand iubesti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arata. Cel mai frumos cadou pe care si-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au impreuna, indiferent de religia lor, de continentul sau tara in care locuiesc.

- In forma actuala nu poate fi numita sarbatoare crestineasca, deoarece majoritatea celor care o practica incalca porunca a 7-a din Decalog : Sa nu fii desfranat; mai mult: Insusi Mantuitorul ne invata:„ Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui”.(Matei 5.28).

Dragostea in ziua de astazi nu mai este perceputa ca fiind un sentiment romantic, gingas, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezuma la priviri, vorbe, gesturi seducatoare spre pacat. Cu desavarsire tuturor acestora li se face o reclama deosebita in mass media romaneasca. Se pare ca este o diversiune pusa la cale pentru a strica moralitatea si traditiile crestine.

Este frumos sa fii indragostit. Lumea devine mai buna iar iubirea iti da aripi sa te inalti tot mai sus. Dar, de aici si pana la obiceiurile ce insotesc Ziua Indragostitilor este distanta mare.

- Ii indemnam pe toti crestinii sa se delimiteze de mijloacele prin care se promoveaza “Valentine’s Day” in luna februarie : - localuri si petreceri, emisiuni TV , reviste sau ziare, standurile comerciale specifice, discutii sau dezbateri si mai ales sa respingem orice mod de “sarbatorire“ in viata personala, la servici sau in familie.

Consideram ca aceasta “sarbatoare“ este o forma de denigrare a valorilor morale romanesti - crestinesti si un atac la adresa familiei, cu impact devastator in educatia tinerilor.

- Ii indemnam pe preoti, pe profesori, pe diriginti si pe directorii responsabili cu munca educativa in scoli sa promoveze virtutea, curatia fizica si morala si demnitatea tinerilor.
- Sambata, 14 februarie toate bisericile vor fi deschise. Se vor face slujbe si rugaciuni speciale dimineata si seara – pentru dragoste curata, pentru ocrotirea si binecuvantarea tinerilor de ispite si necazuri, pentru tinerele familii in lumina devenirii lor ca familii cu adevarat crestine.

Biserica Ortodoxa din Maramures si Satmar propune ziua de 14 februarie si duminicile din preajma acestei date - ca zile de combatere a desfraului si sustinere a ”familiei” – institutie esentiala a societatii.

In demersul nostru, contam pe sprijinul opiniei publice, a presei locale, a scolilor si mai ales pe atitudinea familiilor crestine.

In acord cu Bisericile: Romano – Catolica, Greco - Catolica si Reformata
din Maramures si Satmar,

Sectorul Educational al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului