ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod dorește ca Parlamentul şi Guvernul să amâne intrarea în vigoare a legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, deoarece considerăactul normativ este deficitar şi ambiguu, cu o principală motivaţie: crearea cimitirelor private, fără reglementarea problemelor generate de acesta", informează mediafax.ro.

"Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ", a precizat Patriarhia Română.

Legea 102/2014 prevede că oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului, iar la stabilirea locului de veci şi organizarea serviciilor funerare, persoanele în drept şi prestatorii serviciilor funerare sunt obligaţi să colaboreze între ei, să ţină cont de voinţa exprimată pe timpul vieţii de către defunct sau, în lipsa acesteia, vor ţine seama de apartenenţa religioasă a defunctului.

Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, în cazul înmormântării religioase respectându-se canoanele, obiceiurile locului, tradiţiile şi regulamentele cultului respectiv, iar în cazul înmormântării laice, organizatorii stabilind modul de desfăşurare a procesiunii funebre.