ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe data de 27.05.2014 Primăria Municipiului București a emis Certificatul de Urbanism pentru Desființarea construcției din strada Louis Blanc nr.3, aflată în Zona Protejată nr. 47 (Parcelarea Blanc), însoțit totodată și de Certificatul pentru Construire (a unei clădiri de locuințe colective și birouri).

unnamed

Deși regulamentul aferent zonei protejate prevede un grad de protecție maxim („se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente”) iar printre agresiunile înregistrate se află și „apariția unor noi clădiri (imobile de raport, cu apartamente de lux), care nu respectă regulile după care s-a construit întreaga parcelare (aliniere, regim de înălțime, calitatea arhitecturală), ducând la degradarea calităților urbanistice ale zonei”, legea nu se poate opune dorințelor beneficiarilor care caută în general un profit material cât mai mare, condiționând însă lucrările solicitate de avizul Ministerului Culturii. Oare care va fi verdictul?

Untitled

În prezent statul nu acordă nici un ajutor proprietarilor care nu își permit restaurarea clădirilor aflate măcar în zonele protejate, astfel că ele ajung în stadiul ruinei (ceea ce nu pare cazul clădirii de față, precum nici lipsa de fonduri a investitorilor), iar singurul mod real de sistare a lucrărilor de demolare este dacă se deschide un dosar pentru clasarea clădirii drept Monument Istoric, la cererea proprietarului, a comisiilor, a instituțiilor sau a asociațiilor cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, conform Legii nr. 422/2001.

„Deși nu ne putem pronunța în privința arhitecturii noii clădiri, nu putem să nu observăm inexpresivitatea pe care o au în general construcțiile moderne în comparație cu peronalitatea vechilor case, aculturația produsă de importul de modele aferent globalizării, creșterea individualismului care caută satisfacerea propriilor interese fără a ține cont de urmările lor la nivelul societății sau a orașului, provocând treptat pierderea identității, a tradiției și a sistemului de valori”, a declarat, pentru ActiveNews, E. Ghiță, arhitect.