ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acuzat de Biserica Ortodoxă că a revenit la stilul "Scânteii" comuniste pentru atacurile "obsesive" la adresa BOR,  cotidianul Adevărul face tot posibilul să confirme această alegație.

Astfel, într-un articol recent din Adevărul se ridică în slăvi unul din marile lagăre de muncă forțată și de exterminare de pe vremea regimului comunist, șantierul de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Articolul, cu titlul halucinant "România grandioasă. Cum s-a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră, măreaţa realizare comunistă la care au lucrat 32.000 de oameni" elogiază realizarea regimului impus de sovietici, menționând doar în trecere că a fost folosit "pentru exterminarea fostei clase politice româneşti, a elitei intelectuale, dar şi a tuturor oponenţilor regimului".

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Pentru a rămâne fideli adevărului istoric, trebuie menționat că peste 2.000 de oameni au murit pentru realizarea "României grandioase" .Alte zeci de mii de persoane au suferit un regim de exterminare, ieșind cu sechele permanente din acest șantier. În 1952, 19.000 de deținuți politici erau trimiși la muncă forțată la Canal, supranumit și Canalul Morții.

"Ne obligau să săpăm pe zi câte patru metri cubi fiecare, iar cine nu reuşea, nu primea de mâncare. Ne luau bani pentru cazare, alimentaţie, haine şi ustensile, şi pentru protecţie: munceam ca să îi plătim pe ei, pentru supraveghere şi protecţie", și-a amintit Nicolae Purcărea, unul din deținuții care au fost trimiși la Canal pentru "reeducare".

Poveștile de groază de la Canal, omise în prezentarea României "grandioase" din Adevărul, sunt însă și mai șocante. De foame, deținuții ajunseseră să mănânce iarbă, viermi, râme, broaște, orice se putea. Autoritățile îi aduseseră pe deținuți într-un asemenea hal încât s-a ajuns să se mănânce din trupurile celor morți, înainte ca acestea să fie aruncate în gropi comune. Istoricul Șerban Papacostea, el însuși muncitor pe altarul României Grandioase, povestește:

”Într-o zi au venit cu o basculantă cu morţi. I-au descărcat şi apoi au aruncat pământ peste ei. Alteori veneau cu căruţele şi îi băgau în cimitir. Nu aveai voie să povesteşti ceva despre asta. Îi auzeam pe deţinuţi cum se plângeau, cum erau bătuţi. Mureau de foame”.

Până și Nicolae Ceaușescu a ordonat o anchetă asupra morților de la Canal, ajungând la concluzia că pentru 1.300 de oameni nu există certificate de deces.

Articolul a stârnit indignare chiar și în rândul blogărilor Adevărul, teologul Radu Preda luând atitudine în acest sens.

La Canal au muncit, printre alții, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus, Ovidiu Papadima și mulți alții.

adevarul-lauda-canalul-mortii