ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solidară cu atacul de la Paris asupra ziarului satiric Charlie Hebdo, presa occidentală a vorbit în aceste zile de unul dintre cele mai cumplite atentate la adresa libertății de exprimare, sloganul de solidaritate la ordinea zilei fiind JE SUIS CHARLIE. Duminică, uriașul marș din capitala Franței, de apărare a democrației și libertății de exprimare i-a avut ca port-drapel pe cei mai importanți lideri ai lumii, inclusiv pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Nu aceeași solidaritate au resimți-o însă mass media occidentale și șefii de state și de guverne la 22 iulie 1987, când desenatorul și caricaturistul palestinian Naji al-Ali, celebru în Orientul Mijlociu a fost asasinat, pe 22 iulie 1987, pe un trotuar din Londra, in apropiere de cotidianul Al-Qabas, unde lucra. Marea Britanie a acuzat serviciile secrete israeliene (Mossad) de acest asasinat, premierul Margaret Thatcher ordonând la acea vreme închiderea antenelor Mossad din Londra.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Naji al-Ali era considerat inamicul numărul unu al Israelului, pentru comentariile antisioniste, dar și un inamic al potenataților arabi, denunțând corupția din rândul liderilor palestinieni. Desenele sale il aveau ca personaj principal pe Handala, un copil palestinian de 10 ani, care era simbolul rezistenței palestiniene în fața ocupației israeliene, pentru libertate și autodeterminare.

[gallery ids="80412"]

Copilul Handala este semnătura mea, toata lumeă ma întreabă despre el. Acest copil a luat naștere când mă aflam în Golf (Kuwait). Numele lui este Handala și el le-a promis oamenilor că va rămâne sincer cu el însuși. L-am desenat ca un copil care nu este frumos; părul lui arată ca țepii unui arici , Handala nu este gras, fericit, relaxat, sau un copil răsfățat. El este desculț, la fel ca și copiii din tabăra de refugiați. Este icoana care mă protejează pe mine de a face greşeli”, spunea Naji al-Ali despre personajul pe care l-a desenat din 1975 pânâ in 1987.

naji16

Un ucigaș profesionist l-a redus la tăcere pe Naji al-Ali în ziua de 22 iulie, 1987, trăgându-i un glonte în cap, în plină stradă.

Zece luni mai târziu, Scotland Yard a reținut un anume Ismail Suwan, student palestinian implicat în operațiunea de la Londra. Interogat, Suwan a recunoscut că a fost recrutat de Mossad și că superiorii săi i-au comandat asasinatul.

În fața refuzului Israelului de a da eexplicații asupra acestui atac, premierul Margaret Thatcher a ordondat închiderea antenelor Mossad de la Londra (Palace Green) și expulzarea a doi diplomați israelieni.

Serviciile de informații interne britanice, MI5, cunoșteau foarte bine identitatea asasinului, un agent al Kidon, serviciul de acțiune al Mossad, dar nu l-au divulgat niciodată. Presa occidentală nu a fost deloc marcată de acest atentat și puțin se mai vobește astăzi de uciderea caricaturistului palestinian și nici nu a cerut ca cei vinovați să fie aduți in fața justiției.