ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 30.11.2015: Anul acesta, programul spectacolului organizat la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României va fi după cum urmează:

 

- ora 14,05 - Mariana Anghel;
- ora 14,20 - Aneta Stan;
- ora 14,35 - Leontina Farcas;
- ora 14,50 - Ancuta Matei si Nicolae Pluta;
- ora 15,05 - Ioana Breda si Mircea Tarziu;
- ora 15,20 - Ina Todoran si Tudor Furdui;
- ora 15,35 - Traian Jurchela;
- ora 15,50 - Roxana Reche, Catalin Hasa, Maria Filimon, Dorina Narita si Floricica Moga;
- ora 16,20 - Margareta Clipa;
- ora 16,35 - Ioan Bocsa;
- ora 16,50 - Petrica Matu Stoian;
- ora 17,05 - Nicolae Furdui Iancu
 
Știrea inițială

 

Mai multe ONG-uri și persoane fizice au redactat un apel protest către organizatorii Festivalului Marii Uniri de la Alba Iulia, prin care se arată nemulțumiți că la eveniment nu au fost invitate personalități ale folclorului românesc, precum Gheorghe Zamfir, Dumitru Făracaș, Nicolae Furdui Iancu sau Mariana Anghel. Până acum, apelul a fost semnat de peste 200 de persoane.


"În calitatea mea de cetățean român, din banii căruia organizați acest eveniment, vă solicit să includeți în programul zilei de 1 decembrie concertul doamnei Mariana Anghel, și pe artiștii sus-numiți care ar putea fi disponibili pentru a participa la acest eveniment, contactându-i pentru a vă asigura de disponibilitatea dumnealor", scrie Simona Niculescu, autoarea plângerii către CJ Alba și Primăria Alba-Iulia.

" Ziua de 1 Decembrie este un simbol. Într-o țară în care s-a dus politică sistematică împotriva valorilor, a tradițiilor, a istoriei noastre, nu acceptăm să investiți BANUL PUBLIC în concerte ale unor domnișoare care nu au în repertoriul dumnealor cântecele noastre tradiționale, în detrimentul cântăreților de valoare internațională mai sus menționați", arată semnatarii.

Iată textul plângerii

Alba Iulia, 1 Decembrie 2014, între istorie și declin

Apel către organizatorii Festivalului din capitala Marii Uniri

Stimați membri ai Administrației publice,

Din bănuții cu greu colectați de la populație (512 000 lei înțeleg) veți organiza și acest an sărbătoarea zilei naționale într-un loc încărcat de istorie, orașul Alba Iulia. Constat cu stupoare citind programul evenimentului că marii artiști români ce cântă despre Unire de câteva decenii bune strălucesc prin absență. Doamna Mariana Anghel, singura artistă ce cântă „Vin românii la Alba iar” îmi confirmă faptul că NU A FOST INVITATĂ la eveniment. Cum de altminteri nu au fost invitați nici Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcaș, Ioan Bocșa, Nicolae Furdui Iancu, care au un repertoriu impresionant de cântece patriotice și despre Marea Unire.

În calitatea mea de cetățean român, din banii căruia organizați acest eveniment, vă solicit să includeți în programul zilei de 1 decembrie concertul doamnei Mariana Anghel, și pe artiștii sus-numiți care ar putea fi disponibili pentru a participa la acest eveniment, contactându-i pentru a vă asigura de disponibilitatea dumnealor.

Vă rog insistent să susțineți cultura românească, cea autentică iar nu să o banalizați pe banii noștri.

Ziua de 1 Decembrie este un simbol. Într-o țară în care s-a dus politică sistematică împotriva valorilor, a tradițiilor, a istoriei noastre, nu acceptăm să investiți BANUL PUBLIC în concerte ale unor domnișoare care nu au în repertoriul dumnealor cântecele noastre tradiționale, în detrimentul cântăreților de valoare internațională mai sus menționați.

Vă rog să considerați această corespondență, adresată pe cale de presă, o plângere prealabilă, depusă atât la primăria Alba Iulia cât și la Consiliul Județean Alba și s-o tratați ca atare, răspunzându-mi la adresa niculescu.simona.lucia@gmail.c om

Semnează:

- Simona Niculescu
- Părintele Mihai-Andrei Aldea
- Asociația Neamunit
- Maria Gheorghiu
- Laurian Stanchescu
- Alex Imreh
- Irina Bazon
- Asociația Demnitatea Națională
- Asociația România Civică
- Daniel Fenechiu
- Iulian Capsali
- Mihai Tociu
- Platon Mircea