ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cartea pe şablon - este ideea pe care o are editura franceză Short Edition, care a creat un algoritm, pe baza căreia poate să stabilească în câteva minute sau poate chiar în numai câteva secunde dacă o carte care îi este propusă în planul editorial merită să fie publicată sau nu.

Potrivit cofondatorului Quentin Pleplé, editura franceză colaborează în prezent cu organisme specializate, precum Liris (Laboratoire d'Informatique en Images et Systèmes d'Information), pentru a elabora o formulă matematică complexă, ce combină tehnicile Data Mining ("Extragerea de cunoştinţe din date") şi Big Data (care se traduce prin sintagma "Date mari"), pentru a elabora algoritmul necesar pentru crearea cărţii pe şablon.

Procedeul din spatele acestor calcule complicate este uşor de explicat. Inteligenţa artificială a maşinii de calcul se va dezvolta într-o primă etapă, pornind de la un panel de 25.000 de opere publicate de Short Edition, cărţi deja evaluate în prealabil de minimum cinci cititori.

Pe baza rezultatelor oferite de primele teste, editura "va începe să înveţe maşina: inteligenţa artificială va trata datele şi va stabili raporturi între calitate şi exigenţe". Apoi se va stabili algoritmul pe baza căreia cartea pe şablon va putea fi scrisă la infinit, pe orice subiect.

Computerul va trebui, apoi, să fie capabil să evalueze o carte de unul singur, pe baza unor criterii multiple. E cartea pe şablon, bine, nu, nu e bună şi nu se va publica.

Algoritmul va putea să analizeze, în vrac, greşelile de ortografie şi de punctuaţie, recurenţa motivelor semantice (repetiţii), câmpul lexical (vocabularul utilizat, registrul limbii) şi lungimea frazelor şi a paragrafelor.

El va putea să analizeze şi chestiuni complexe, mai dificile, precum stilul autorului, catalogat în funcţie de numărul de adverbe, adjective, pronume, verbe, substantive utilizate, dar şi lizibilitatea textului, comparat cu un eşantion extras dintr-o operă din tinereţea artistică a autorului şi cu pasaje din tratate de economie.

Probabil că, dacă algoritmul pentru cartea pe şablon ar fi existat, nu am fi auzit niciodată de scriitorul (francez şi el) Alain Robbe-Grillet, ori poate de Samuel Becket sau Saint John-Perse.