ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Odată cu primul termen în procesul torționarului Alexandru Vișinescu, cazul a intrat în atenția presei internaționale, jurnalişti din Europa, dar şi de peste Ocean, scriind despre regimul de teroare instaurat de acesta în anii în care a condus închisoarea de la Râmnicul Sărat, subliniind şi importanţa unui astfel de proces, la 25 de ani de la căderea regimului totalitar, relatează Digi24.


Jurnaliștii străini fac o paralelă cu procesele naziştilor de la Nuremberg, iar jurnaliştii de la France Press au publicat un interviu cu Alexandru Vişinescu, fostul torţionar, în vârstă de 88 de ani, care spune că nu a făcut decât să execute ordinele primite.

„Dacă chiar am făcut ceva rău, de ce m-au ţinut acolo 8 ani? Tot timpul mi-au dat note foarte bune pe timpul cât am fost acolo. De ce nu vorbesc la direcţia generală?”, a spus Alexandru Vişinescu, fostul şef al închisorii Râmnicu Sărat.

Ziarul britanic The Telegraph spune că procesul lui Alexandru Vişinescu poate fi considerat un Nuremberg al României, referire la procesele de condamnare a liderilor nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial, ziariştii britanici relatează că fostul director al închisorii Râmnicu Sărat este acuzat de crime împotriva umanităţii, jurnaliştii de la Deutsche Welle afirmă că procesul Vişinescu este prima tentativă a României de a aduce în faţa justiţiei o figură cheie a sistemului comunist, agenţia germană de presă reaminteşte cititorilor că regimul comunist a închis peste 500 de mii de români consideraţi disidenţi, printre care aproape toată elita intelectuală şi politică interbelică, iar canadienii de la National Post relatează că în timpul în care Alexandru Vişinescu a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat, deţinuţii erau abuzaţi fizic şi psihic, nu primeau mâncare sau ajutor medical și că cel puţin 14 oameni au murit în acea închisoare.

Subiectul a ajuns şi în presa de peste Ocean, ziariştii americani de la Global Post scriind că procesul este unul extrem de important pentru Europa de Est, unde mulţi dintre cei responsabili de crime în timpul regimului comunist au scăpat nepedepsiţi, și amintind că dictatorul bulgar Todor Jivkov a fost achitat de către tribunal, iar omologul său polonez Wojciech Jaruzelski şi-a petrecut perioda de după 1989 departe de ochii presei.