ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme ce în România s-au construit câteva mii de biserici ortodoxe după Revoluţie, în Europa Occidentală mii de biserici catolice şi protestante sunt închise din lipsă de enoriaşi. Nu pot fi dărâmate. Multe sunt monumente istorice. Se încearcă însă schimbarea utilităţii lor. Multe biserici sunt transformate în librării sau săli de concerte. Dar şi în magazine sau baruri.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

În Europa numărul celor care se declară atei sau agnostici este în creştere, iar  Europa Occidentală a ajuns să aibă o problemă a lăcaşelor de cult fără enoriaşi.

Potrivit The Wall Street Journal, citat de digi24.ro, în Germania s-au desfiinţat în ultimul deceniu peste 500 de biserici catolice. În Danemarca, 200 şi-au închis porţile. Biserica Anglicană renunţă la 20 de biserici pe an în Marea Britanie. Iar în Olanda, peste 1.000 de biserici catolice, două treimi din totalul lor, şi 700 de biserici protestante ar urma să fie desfiinţate în următorul deceniu.

Bisericile nu îşi pierd statutul de proprietăţi imobiliare valoroase pentru organizaţiile religioase care le deţin, fiind transformate în centre culturale, săli de concerte şi spectacole, librării, magazine sau baruri. Liderii religioşi spun că bisericile desfiinţate nu mai pot fi considerate locuri sfânte aşa că pot fi transformate în orice altceva. Marile culte preferă să vândă lăcaşele de cult.